PVC verven? Hier moet je rekening mee houden

Bij de bouw van een huis wordt veel PVC gebruikt, denk aan regenpijpen, dakgoten en gevelbekleding. Dat PVC is echter meestal grijs. Vind je een andere (onopvallende of juist opvallende) kleur mooier? Met behulp van onderstaand stappenplan kun jij zelf PVC verven.

PVC verven? Hier moet je rekening mee houden

Hard of zacht PVC?

Regenpijpen bijvoorbeeld worden gemaakt van hard PVC. Hard PVC kun je probleemloos verven. Zacht PVC niet. Dit PVC bevat een weekmaker. Deze kan in de verf trekken, waardoor de verf plakkerig blijft. Weet je niet zeker of je hard of zacht PVC hebt? Probeer de verf dan eerst op een klein stukje PVC uit.

Tips

 • Hard PVC is beter te schilderen als het niet meer helemaal nieuw is. Wacht daarom een jaartje voordat je PVC gaat verven. De hechting is dan beter.

 • Schilder kitvoegen niet mee, maar steek ze uit en kit of voeg opnieuw nadat je klaar bent met je PVC verven en de verf is uitgehard.

 • Kijk op de verpakking of de primer en lak geschikt zijn om PVC te verven. Sommige oplosmiddelen beschadigen PVC. Spuitverven op oplosmiddelbasis, acrylaatverf en tweecomponenten polyurethaan lak zijn over het algemeen goed.
   

PVC verven

PVC verven doe je zo

Dit heb je nodig: primer/grondverf, lak, kwast, verfroller, verfbak, roerhoutje, ontvetter, emmer, microvezeldoek, afplaktape, schuurspons en een ladder.

Stap 1: maak al het grote vuil schoon en behandel het hele oppervlak met een Scotch-Brite of Scuf schuurspons. Je kunt ook schurend ontvetten samen met Formule MC.

Stap 2: ontvet het PVC met een sopje van water, wat ontvetter en een microvezeldoek. Spons altijd na met schoon water.

Stap 3: gebruik afplaktape om de gedeeltes af te plakken waar geen verf mag komen.

Stap 4: breng een laag snel drogende primer of grondverf aan. Roer de grondverf eerst goed door met een roerhoutje.

Stap 5: is de grondverf droog? Breng dan een eerste laag aflak dunnetjes aan. 

Stap 6: als de eerste laag lak droog is, breng je de tweede laag dunnetjes aan.

Stap 7: verwijder de afplaktape als de verf nog nat is.

Tips 

 • Aceton is niet geschikt om PVC te reinigen. Het tast het materiaal aan.

 • Gebruik een kleine viltroller om PVC buiten te verven met alkydverf. Ga je voor acrylverf? Gebruik dan een speciale schuimroller voor acrylverf.

 • Strijk de kwast over een stuk schuurpapier om losse haren te verwijderen. Bij een lakroller kom je van de pluisjes af door afplaktape over de roller te wrijven. 

 • Ga je je PVC verven in een donkere kleur? Dan kun je het beste voor een grijze grondverf kiezen. 

 • Acryllak droogt sneller, verkleurt nauwelijks, stinkt niet en is minder milieubelastend dan alkydverf op terpentinebasis. Gebruik voor acryllak wel speciale kwasten en rollers.

 • Natte rollers en kwasten kun je in een dichte plastic zak maximaal een week bewaren. Je kunt ze ook strak in aluminiumfolie rollen of onder water zetten. 

 • Ingedroogde kwasten en rollers mag je in de vuilnisbak gooien. Verfresten lever je bij de gemeente in als klein chemisch afval. 

 • Laat tape nooit te lang zitten, maximaal twee dagen na het verven van het PVC.

 • Buiten schilder je beter niet in de volle zon of bij regenachtig weer.
   

PVC buizen

Hubo Helpt

Dankzij de juiste voorbereiding en informatie kun jij prima zelf PVC verven. Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt voor meer uitleg en de benodigde materialen en verfgereedschap om je PVC te verven.

Dit heb je nodig: