Zelf een vliering maken? Hier moet je aan denken

Heb je loze ruimte onder de nok van je woning? Maak er dan een vliering van! Door een vliering te maken, gebruik je de ruimte die je toch al hebt nuttig. Maar is het mogelijk om zelf een vliering te maken? Hubo vertelt je er meer over.

vliering maken

Wat is het verschil tussen een vliering en een zolder?

Een vliering en zolder zijn zeker niet hetzelfde. Een zolder is een leefbare ruimte die groot genoeg is om rechtop te staan en als leefruimte te gebruiken, zoals een slaapkamer of werkkamer. Een vliering is vaak te klein of te laag om rechtop te staan en als leefruimte te gebruiken. Daarom wordt een vliering vooral voor opslag gebruikt. Je kunt zelfs een zolder én vliering tegelijkertijd hebben. Daarnaast is een zolder vaak bereikbaar met een vaste trap en een vliering met een vlizotrap of losse trap.

Bereid je goed voor
Voordat je de vliering gaat maken, is het belangrijk dat je een goede berekening maakt. Is de constructie van je huis geschikt voor een vliering? Schakel een specialist in om je te adviseren en maak een bouwtekening of laat deze maken. Hierop kun je straks snel alle maten aflezen. Bekijk ook zeker de bouwrichtlijnen om te weten hoe dik de vloerbalken moeten zijn en hoeveel ruimte er tussen de balken mag zitten.

Zorg er vervolgens voor dat de zolder leeg is, zodat je de ruimte hebt om een vliering te maken. Haal de juiste middelen ter bescherming in huis, zoals een stofbril en helm en bouw indien nodig een steiger op om op hoogte te kunnen werken.

Tip: doe deze klus met zijn tweeën, want de balken zijn te zwaar om alleen te tillen. 
 

vliering maken
vliering maken

Je vliering maken

Dit heb je nodig: vloerbalken, pluggen, bouten, raveeldragers, triplex vloerplaten (18 mm), decoupeerzaag, schroeven, accuboormachine, waterpas, ladder of vlizotrap.

Stap 1: bevestig allereerst aan weerszijden van de zolder balken aan de muur, net onder de vloerhoogte van de te maken vliering. Doe dit stevig en waterpas met pluggen en bouten.

Stap 2: op de juiste onderlinge afstand bevestig je vervolgens de raveeldragers aan de balken.

Stap 3: leg de balken die de vloer gaan dragen op de raveeldragers en maak ze vast. Ga je een trapgat in de vliering maken? Bevestig hier dan extra balken rondom.

Stap 4: schroef de vloerplaten op de vloerconstructie vast. Laat het uiteinde van een plaat steeds in het midden van een balk vallen. Houd rekening met een eventueel trapgat.

Stap 5: overspant de vliering maar een deel van de zolder? Dan kun je nu de rand afwerken en de ladder er tegenaan plaatsen. Maak je een trapgat? Timmer dit dan netjes af en plaats de vlizotrap.

Stap 6: de vliering kun je aan de onderkant afwerken met regelwerk en gipsplaten. Werk hier eventueel verlichting of elektra in weg.
 

vliering maken

Hulp nodig?

Meer tips of informatie nodig? Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt.

Dit heb je nodig: