Zelf een tuinhuis bouwen en plaatsen met dit handige stappenplan

Wil je een tuinhuis in je tuin plaatsen? Dan kun je ervoor kiezen om dit tuinhuis zelf te bouwen. Van de fundering tot en met de dakbedekking van je tuinhuis: wij vertellen je stap voor stap hoe je zelf een tuinhuis kunt bouwen en plaatsen. 

Voordat je begint met het zelf bouwen van je tuinhuis is het slim om een tekening te maken. Op deze tekening bepaal je het formaat, de plaats waar de deur en ramen moeten komen, etc. Op deze manier wordt het een stuk eenvoudiger om de hoeveelheid materiaal te berekenen.

tuinhuis maken

Stap 1: zorg voor een goede fundering

Wanneer je zelf een tuinhuis gaat bouwen, is een goede fundering de eerste stap. Graaf een gat van ongeveer 30 cm diep en vul dit gat met zand. Steek een paaltje in de grond en laat het net boven de grond uitsteken. Hier timmer je de bekisting tegenaan. Zorg er altijd voor dat de bovenkant van de bekisting waterpas is, want hierin wordt de vloer gestort. 

Is de bekisting klaar? Dan kun je het beton gaan storten. Beton heeft een paar dagen nodig om volledig uit te harden. Laat dit dus even op zijn beloop, voordat je verder gaat met het bouwen van je tuinhuis.
 

tuinhuis maken

Stap 2: het frame van je tuinhuis maken

Het zelf bouwen van je tuinhuis begint met het frame. Dit frame van hout vormt de basis waar je later de wanden en het dak tegenaan schroeft. Wanneer je vooraf bepaald hebt waar de deur en de ramen moeten komen, kun je hier bij het bouwen van een frame rekening mee houden. 

Het is handig om het frame van de muren voor te bereiden, zodat je deze in één keer op de grond van je tuinhuis kunt plaatsen. Zet het frame elke 30 cm goed vast met een schroef en maak de muren voor extra stevigheid aan elkaar vast.

Ga je zelf een wat groter tuinhuis bouwen? Denk er dan over na om balken bovenop de muren te plaatsen om de constructie te verstevigen en een goede basis voor het dak te vormen. 
 

Stap 3: de constructie van het dak

De derde stap bij het maken van een tuinhuis is de constructie van het dak. De constructie van het dak is afhankelijk van wat voor soort dak je kiest. In dit stappenplan gaan we uit van een tuinhuis met zadeldak. Een zadeldak bestaat uit twee tegen elkaar geplaatste hellende dakschilden. Deze dakschilden komen in een omgekeerde V-vorm samen in de nok.
 

tuinhuis maken

Stap 4: dakbedekking van je tuinhuis

Wat betreft de dakbedekking van je tuinhuis is de keuze erg groot. Denk aan een golfplaat, aan dakpannen, aan dakshingles, etc. Leg de verschillende mogelijkheden van dakbedekking voor je tuinhuis naast elkaar en weeg de voor- en nadelen tegen elkaar af. 

Bij Hubo hebben we verschillende soorten dakbedekking in ons assortiment. Kom naar Hubo en laat je adviseren door onze medewerkers voor een juiste vorm van dakbedekking voor jouw tuinhuis. 
 

tuinhuis bouwen

Stap 5: ramen en deur plaatsen

Het maken van de kozijnen voor je ramen en deur is een tijdrovende klus. Let op dat het frame van de ramen en de deur 1,5 cm kleiner is dan de openingen die je in het frame van je tuinhuis hebt gemaakt. 

De deur voor je zelf te bouwen tuinhuis kun je zelf maken, maar je kunt ook kiezen voor één van onze buitendeuren.

Ga je de deur zelf maken? Let er dan op dat je de deur niet te groot maakt om te voorkomen dat de deur niet over de grond schraapt als je hem open wilt doen. Houd ook 1,5 cm ruimte tussen de deur en het frame, zodat de deur de ruimte heeft om te krimpen en uit te zetten. 

Na het plaatsen van de ramen en deuren is je tuinhuis aan de buitenkant helemaal af. Nu kan je tuinhuis ingericht worden voor het door jou beoogde doel.
 

Hubo helpt

Heb je hout nodig voor het zelf maken van je tuinhuis? Kom dan naar een Hubo bij jou in de buurt. Wij helpen je graag met het kiezen van het juiste tuinhout, de juiste bouwmaterialen en het eventueel op maat zagen van de balken en planken.

Dit heb je nodig: