Zelf een regenton aansluiten? Volg ons stappenplan!

In Nederland valt er ieder jaar gemiddeld 80 centimeter regen. En dat wordt elk jaar een beetje meer. Het is zonde om niets met dit regenwater te doen toch? De hoogste tijd voor het aansluiten van een regenton. Wij vertellen je stap voor stap hoe.

Zelf een regenton aansluiten? Volg ons stappenplan!

De 4 voordelen van een regenton

Wanneer je kiest voor het aansluiten van een regenton in je tuin, kies je voor de volgende voordelen:

1. Goed voor het milieu
Het opvangen van regenwater is goed voor het milieu. Gemiddeld verbruiken we per persoon, per dag 120 liter drinkwater. En in warme periodes is dit gemiddeld nog meer. Met een regenton verbruik je dus minder leidingwater. Op deze manier zorg je ervoor dat de drinkwatervraag niet nog meer stijgt. 

2. Voorbereid op extreme weersomstandigheden
Het opvangen van regenwater is goed om in tijden van droogte je tuin te voorzien van water. Dit scheelt weer een sproeibeurt. Wist je dat sproeien gemiddeld 100 liter water per kwartier kost?

3. Het water is beter voor je tuin
Water uit de regenton is beter voor je tuin dan water uit de kraan. In regenwater zit namelijk geen kalk. Mensen hebben kalk nodig, maar voor planten is het minder goed. En regenwater is ook goed te gebruik om de auto en je ramen mee te wassen, want doordat er weinig kalk in zit, heb je geen strepen op je raam. 

4. Regenwater is gratis
Door minder kraanwater te gebruiken, houd je de kosten lager. Het geld dat je uitgeeft aan het aansluiten van een regenton verdien je vanzelf weer terug. 
 

regenton

Regenton aansluiten: stap voor stap

In onderstaand stappenplan vertellen we je, hoe je stap voor stap een regenton kunt aansluiten:

Stap 1: afstand meten
Zorg ervoor dat de regenton mooi waterpas, op de juiste plaats en op de juiste hoogte staat. Meet dan de afstand tussen de grond en de inlaatopening van de regenton. Het kan voorkomen dat je de voorgevormde opening aan de zijkant van de regenton nog moet uitsnijden. 

Stap 2: markeer de regenpijp
Markeer de afstand die je bij stap 1 gemeten hebt, op de regenpijp.

Stap 3: zagen
Zaag een stuk van 5 cm uit de regenpijp. Houd hierbij 2,5 cm onder en 2,5 cm boven het gemarkeerde punt aan. Gebruik voor het zagen van de regenpijp altijd een handzaag. Met de handzaag maak je namelijk een mooie, rechte zaagsnede. 

Stap 4: plaats de vulautomaat
Plaats de vulautomaat tussen de twee uiteinden van de regenpijp. Lijm de vulautomaat nog niet vast. 

Stap 5: verbind de vulautomaat
Verbind de vulautomaat met de regenton met het bijgeleverde afvoerpijpje. 

Stap 6: demonteren en vastlijmen
Controleer voor de zekerheid, voordat je de regenton echt gaat aansluiten, of alles goed in elkaar past. Is het antwoord ja? Demonteer dan alle aansluitingen en schuur ze met een fijn schuurpapier lichtjes op. Lijm de onderdelen in elkaar met hard PVC-lijm

Stap 7: de aftapkraan
Monteer de aftapkraan op de aangewezen plek en draai vast. Het aansluiten van de regenton is nu afgerond. De regenton is klaar voor gebruik.
 

regenton

Kom naar een Hubo bij jou in de buurt

Bij Hubo ben je aan het juiste adres voor alles voor het opvangen van regenwater. Wij hebben voor iedere tuin de beste oplossing. Kom naar een Hubo bij jou in de buurt en laat je adviseren door één van onze medewerkers. Tot ziens!