Welke planten zijn geschikt voor een pergola?

Een pergola komt zowel in de landelijke als de klassieke of de moderne tuinen terug. De pergola vormt een mooi, decoratief element in ieders tuin. Vaak wordt een pergola geplaatst om planten te laten groeien. Wij laten je kennismaken met de voordelen van een pergola in je tuin én vertellen je welke planten geschikt zijn voor een pergola.

pergola

Een pergola is een constructie van palen met een aantal dwarsbalken. Meestal worden pergola’s van hout en/of in combinatie met metaal gemaakt. Vaak is een pergola een losse constructie, maar je kunt ze ook aan je woning of garage bevestigen. Dan vormen ze als het ware het verlengstuk.
 

De voordelen van een pergola in de tuin

Een pergola is een ware toevoeging in je tuin. Wij zetten de grootste voordelen van een pergola voor je uiteen:

Een speels effect en diepte creëren
Een pergola is de perfecte manier om de zichtlijn te doorbreken en om dus een speels effect in je tuin te creëren. Daarnaast zorgt een pergola voor diepte in je tuin, waardoor je tuin groter lijkt. 

Perfect voor klimplanten
Een pergola is niet alleen als houten constructie een mooi aanzicht in je tuin, maar ook ideaal voor planten. Met een pergola met planten fleur je je tuin niet alleen op, maar zorg je ook voor een extra schaduwplek. 

Eenvoudig te plaatsen
Ben je een beetje een handige doe-het-zelver? Dan is een pergola eenvoudig zelf te plaatsen. Een pergola bestaat uit palen, balken en speciale verzinkte pergola hoeken om een stevige houten constructie te maken. Gaaspanelen zijn bij uitstek geschikt om de planten op je pergola te laten groeien. 

Een schaduwdoek
Een pergola hoeft natuurlijk niet perse gebruikt te worden voor planten. Een pergola is ook goed te combineren met een schaduwdoek. Op deze manier kun je lekker in de schaduw zitten, onder een sfeervolle pergola. 
 

pergola

Welke planten zijn geschikt voor een pergola?

Niet elke plant is geschikt om toe te passen op een pergola. Wij zetten de mooiste planten voor jouw pergola op een rijtje:

1. Rozen
De klimvariant van de roos is zeer geschikt om op een pergola te laten groeien. Rozen creëren bij uitstek een gevoel van romantiek en geluk. 

2. Clematis
Dit is één van de beste planten voor een pergola. In het bloeiseizoen biedt de Clematis (bosrank) vele prachtige bloemen. De Clematis is ook prima te combineren met bijvoorbeeld rozen. Bevestig de Clematis met speciale Clematisklemmen om de groei nog beter te laten verlopen. 

3. Blauwe regen
De blauwe regen bloeit donkerpaars in de periode mei-juni en heeft een heerlijk, zoete geur. Heb je een grote pergola in je tuin staan? Dan is blauwe regen zeer geschikt. 

4. Passiebloem
De passiebloem staat bekend om zijn bijzondere bloemen én lekkere fruit. Het Nederlandse klimaat zal echter weinig vruchten geven, maar het is een goede klimmer en dus erg geschikt voor de pergola. 

5. Druivenstruik
Eén van de meest voorkomende struiken op de pergola is de druivenstruik. De druivenstruik ziet er niet alleen mooi uit, maar zorgt ook voor schaduw én je krijgt lekkere druiven. 

6. Bignonia
De bignonia is een erg mooie plant met veel bloemen. De plant kan strenge vorst in de winterperiode overleven. Dit maakt de bignonia zeer geschikt voor het Nederlandse klimaat. 

Bij het kiezen van planten voor je pergola is het slim om een combinatie te maken tussen basisplanten en opvullende planten. De basisplanten vormen de basis, het groen, van je pergola. De opvullende planten dienen als opvulling en creëren kleur. Kies je planten slim en houd rekening met de verschillende bloeitijden. Zo heb je namelijk vanaf het vroege voorjaar tot in de herfst een mooie, bloeiende pergola. 
 

pergola

Hubo helpt

Of je nu nog een pergola in je tuin wilt maken, op zoek bent naar gaaspanelen of wilt weten welke planten je het beste op je pergola kunt toepassen? Bij Hubo staan we voor je klaar. Kom naar een Hubo bij jou in de buurt en laat je adviseren door één van onze medewerkers.

Dit heb je nodig: