Wanneer kan ik het beste bloembollen planten?

Wil je graag genieten van mooie bloemen in je tuin? Dan is het belangrijk om bloembollen op de juiste manier en in de juiste periode te planten. Maar wanneer is nou precies die bollenplanttijd? We maken onderscheid tussen voorjaarsbloeiende bollen en najaarsbloeiende bollen.

Wanneer kan ik het beste bloembollen planten?

Voorjaarsbloeiende bollen

De bollenplanttijd voor voorjaarsbloeiende bollen is van september t/m half december. Over het algemeen geldt dat hoe eerder ze geplant worden, hoe beter de bol zal aanslaan. Plant de bloembollen nooit tijdens de vorstperiode of bij een te natte grond. De kans op bevriezen of verrotten is dan groot. 

Voorbeelden van voorjaarsbloeiers zijn:

bloembollen

Najaarsbloeiende bollen

Najaarsbloeiende bollen staan ook wel bekend als herfstbloeiers. De beste periode om deze bloembollen te planten is augustus – september. Bij najaarsbloeiende bollen kun je onder andere denken aan de cyclaam, de herfstkrokus of de herfstnarcis. 

Nu je weet wanneer je de bloembollen het beste kunt planten, is het handig om te weten hoe.
 

Stappenplan

Het is niet moeilijk om bloembollen te planten, maar je dient wel met een aantal dingen rekening te houden. Het is bij het planten van je bloembollen aan te raden om rekening te houden met de bloeitijden, zodat je bijna het hele jaar door bloeiende bloemen in je tuin hebt staan. 

Plant bijvoorbeeld eerst wat vroegbloeiende bloembollen zoals sneeuwklokjes. Daarna kun je overgaan op narcissen waar je vroeg- en laatbloeiende van hebt en tot slot kies je voor de tulp

Bloembollen planten doe je zo:

Stap 1: een luchtige grond is erg belangrijk. Probeer dus de grond goed los te werken, voordat je de bloembollen gaat planten.

Stap 2: maak met een speciale bollenplanter of een plantenschop een gat in de grond. De diepte van het gat is afhankelijk van de grootte van de bloembol. Houd hierbij ongeveer twee à drie keer de dikte van de bol aan voor de diepte van het gat. 

Stap 3: plaats de bloembollen in het gat en vul aan met grond. 
 

bollen planten

Tips

Wij zetten nog wat handige tips bij het planten van bloembollen voor je op een rijtje:
 

  • Bloembollen komen het mooiste uit als ze in een groepje bij elkaar staan. 

  • Wees zuinig met mest en laat vooral de bloembol zijn werk doen. 

  • Zorg bij het planten van bloembollen voor goede natuurlijke omstandigheden. 

  • Plant een bloembol nooit te diep in de grond. 

  • Ben je vergeten om bloembollen te planten in de bollenplanttijd? Je kunt bloembollen eventueel ook in pot kopen en in het vroege voorjaar alsnog in de grond stoppen.
     

bloemen

Hubo helpt

Bij Hubo ben je aan het juiste adres voor verschillende soorten bloembollen. Kom naar een Hubo bij jou in de buurt en laat je adviseren voor de beste bloemsoorten voor in jouw tuin. Ook voor de juiste voeding en bemesting voorzien we je van het juiste advies. 

Dit heb je nodig: