Varens snoeien: hoe en wanneer?

Varens zijn bijzondere planten met bijzonder gevormde bladeren die we zowel buitenshuis als binnenhuis tegenkomen. In de tuin komt een varen vooral goed tot zijn recht op een schaduwrijke plaats. Maar ook binnenshuis vormt een varen een toevoeging aan het interieur. Wij vertellen je hoe en wanneer je je varens het beste kunt snoeien.

Varens snoeien

Varens planten

De grote diversiteit aan soorten en geslachten varens maakt dat ze zowel in extreem warme als in extreem koude gebieden te vinden zijn. Varens worden buitenshuis vaak toegepast, omdat ze in moeilijke schaduwhoekjes aangeplant kunnen worden. In een schaduwrijke tuin is het dan ook zeker aan te bevelen om varens te gebruiken als basisbeplanting. Het zijn vaste planten die oppervlakten gemakkelijk vullen en erg sterk zijn. Varens groeien zowel op vochtige als droge plekken. Op droge plekken blijven varens wat kleiner.

In de Nederlandse tuinen plant je de varen het beste in een goed doorlatende grond. Kies als standplaats dus een plek met lichte schaduw tot veel schaduw én weinig wind. Teveel zonlicht kan het blad van de varen verschroeien.
 

Varens snoeien

Varens zijn relatief eenvoudig te snoeien. Snoei ze in het vroege voorjaar, voordat de nieuwe groei begint of zelfs wanneer de groei al begonnen is. Een varen leent zich ook uitstekend om een vorm in te maken. Kweek je varens binnenshuis? Dan is het belangrijk om de dode en gedroogde bladeren af te knippen.
 

Varens snoeien

Varens in de tuin snoeien

Zoals eerder in dit artikel gezegd, zijn varens verkrijgbaar in diverse soorten en geslachten. Houd dus bij het snoeien van varens altijd de snoei-informatie van jouw specifieke plant aan. Sommige varens, zoals de reuzenkettingvaren, doet het niet goed wanneer je in het voorjaar snoeit. 

Stap 1
Snoei de oudere bladeren vroeg in het voorjaar om het snoeien gemakkelijker te maken. Daarom is het slim om varens te snoeien in het voorjaar, voordat de nieuwe bladeren verschijnen. Knip het blad net boven de kruin af met een scherpe tuinschaar

Stap 2
Knip de dode takken bij nadat de nieuwe groei begonnen is. Dit doe je het beste vroeg in het seizoen. Knip de dode bladeren bij de kroon af, zodat je plant gezonder en mooier maakt. Tijdens deze stap kun je ook de wat oudere bladeren die er minder mooi uitzien knippen. 

Stap 3
Wil je een vorm creëren in je varen? Knip dan de buitenste randen van de bladeren om de gewenste vorm te krijgen. Gebruik voor het vormen een scherpe schaar of keukenschaar. Houd er wel rekening mee dat de punten van de varen bruin worden nadat je de randen afgeknipt hebt. 

Varens moet je nooit vlak voor de winter snoeien. Het kan namelijk verleidelijk zijn om net voor de winter (bijna) dode bladeren af te knippen. Maar juist deze bladeren helpen de wortelkroon te beschermen in de winterperiode, waarna je in de lente weer volop kunt genieten van je mooie varen.
 

Varens snoeien

Varens binnenshuis snoeien

Varens binnenshuis kun je ook snoeien:

Stap 1
Knip de dode bladeren af zodra ze verschijnen. Gebruik hiervoor een scherpe schaar. Dode bladeren zijn bruin of zwart. Knip ze bij de basis van het blad, net boven het gewricht. 

Stap 2
Verwijder bladeren die zijn geïnfecteerd met schildluizen. Dit zijn kleine insecten die de varens aanvallen. Schildluizen zijn klein, roodbruin en plat. Wanneer schildluizen de plant aanvallen, worden de bladeren waarschijnlijk geel en verzwakken ze. Schildluizen bevinden zich aan de onderkant van de bladeren, langs de nerf of op de stengels. 

Stap 3
Sommige varens krijgen uitlopers die over de zijkant van de pot hangen. Deze wortellopers worden bruin en houtachtig. Knip ze vlak bij de aarde in de pot af met een snoeischaar om de gezondheid van je plant te verbeteren. 

Stap 4
Vind je dat de varen er niet mooi (meer) uitziet? Snijd de varen dan bij de basis af. Laat je de varen staan, dan groeit deze terug vanaf de kruin. 

Varens snoeien

Hubo helpt

Bij Hubo hebben we een uitgebreid assortiment op het gebied van snoeien. Kom naar een Hubo bij jou in de buurt een laat je adviseren over het beste snoeigereedschap voor het snoeien van de varens in jouw huis of tuin.

Dit heb je nodig: