Trompetboom snoeien? Wij vertellen je hoe en wanneer!

Heb je een trompetboom in je tuin en wil je deze gaan snoeien? Dan is het van belang om te weten om wat voor soort trompetboom het gaat, voordat je weet wanneer en hoe je deze kunt gaan snoeien. Wij vertellen je stap voor stap hoe.

trompetboom snoeien

Wat is een trompetboom?

De trompetboom familie bestaat uit 11 boomsoorten. De zuidelijke trompetboom is de meest algemene soort. De trompetboom staat ook wel bekend als catalpa. Catalpa is afgeleid van ‘kathulpa’, de Indiaanse naam van de boom. De trompetboom wordt ook wel zo genoemd vanwege de trompetachtige bloemen. 

De trompetboom is een laagvertakte boom met grove takken. De bladeren zijn groot en hartvormig. Kenmerkend bij trompetbomen zijn de bladeren en de knoppen die meestal in kransen van drie op de twijgen zijn ingeplant. In de winter is een trompetboom goed te herkennen aan de grote ronde bladmerken met de sporen in een cirkel gerangschikt.
 

trompetboom

Wanneer trompetboom snoeien?

De trompetboom/bolcatalpa staat bekend om de mooie, compacte bolvorm. Een prachtig gezicht, maar om dit zo te krijgen en te houden is het belangrijk om de trompetboom te snoeien. Deze trompetboom blijft redelijk klein. Een trompetboom kun je het beste in het begin van het jaar snoeien, dus in januari of februari. Een gewone trompetboom/catalpa kan meters hoog worden. Deze trompetboomsoort snoei je het beste in oktober of november. 

Het is wel belangrijk dat het tijdens het snoeien van de trompetboom niet vriest. Mocht het lang blijven vriezen dan kun je het snoeien uitstellen tot maximaal maart.
 

Gereedschap

Wanneer je de trompetboom gaan snoeien, kom je met een gewone snoeischaar al een heel eind. Maar wanneer er sprake is van dikkere, grotere takken die moeilijk te knippen zijn met een gewone snoeischaar gebruik je het beste een takkenschaar.
 

trompetboom

Hoe moet ik een trompetboom snoeien?

Er zijn twee verschillende soorten trompetbomen. En elke soort snoei je weer op een andere manier. We vertellen je hoe je beide soorten trompetbomen kunt snoeien.

Stappenplan bolcatalpa snoeien
1. Snoei de takken terug. Dit doe je het beste boven de entplaats van de trompetboom.
2. Snoei nooit bossen tegelijk, maar zorg ervoor dat je tak voor tak snoeit. Meerdere takken tegelijkertijd snoeien kan niet alleen voor een lengteverschil zorgen, maar ook voor snoeiwonden. 
3. Snoei nooit te dicht op de stam. Houd altijd vijf centimeter van de entplaats aan om de takken te snoeien. Snoei je te dicht op de stam, dan bestaat de kans dat de catalpa niet meer uitloopt. 

Stappenplan ‘gewone’ trompetboom snoeien
1. Snoei de oude takken van de gewone trompetboom weg. Ga op zoek naar oude, beschadigde of zelfs dode takken. Deze takken mag je direct snoeien. 
2. Om de groei van de catalpa te minderen kun je ervoor kiezen om de trompetboom eens per jaar goed in te korten. Wanneer je de trompetboom niet inkort, kan deze tot wel tien meter hoog worden. 
 

trompetboom

Hubo helpt

Ben je voor het snoeien van je trompetboom nog op zoek naar het juiste gereedschap? Wij hebben een uitgebreid assortiment op het gebied van snoeien. Kom naar een Hubo bij jou in de buurt en laat je adviseren.

Dit heb je nodig: