Regenwater opvangen met of zonder pijp

In een regenachtig land als Nederland is het opvangen van water voor veel mensen de normaalste zaak van de wereld. Maar dan komt de grote vraag: gaan we regenwater opvangen met of zonder pijp? En welke opties hebben we wanneer we liever geen regenpijp bevestigen aan het huis? Hubo helpt je verder. Als specialisten weten we wat de mogelijkheden zijn. Gelukkig kan er ook zonder pijp regenwater opgevangen worden.

Regenwater opvangen met of zonder pijp maakt eigenlijk niet veel uit, dat je eraan denkt of het doet is al een slimme keuze. Je bespaart niet alleen water, het is ook beter voor het milieu. 

Regenpijp

Regenwater opvangen met of zonder pijp is allebei goed!

Regenwater is anders dan water uit de kraan. Wij mensen bewerken het water om het voor onszelf onschadelijk te maken. Hoe we dat doen is niet relevant voor dit artikel, maar dat er door de leidingen kalk in het water terechtkomt wel. Planten en dieren kunnen minder goed tegen deze aanwezige kalk dan wijzelf. Wanneer je van groen in de tuin houdt, is het opvangen van regenwater met of zonder pijp een uitstekende keuze. Je kunt het water later hergebruiken voor het bewateren van de planten. De planten blij, jij blij.

Goed voor het milieu en de portemonnee
Wanneer we iets wat uit de natuur komt hergebruiken zijn we in veel gevallen milieubewust bezig. Zo ook met het opvangen van regenwater. Het regenwater opvangen met of zonder pijp vermindert het gebruik van kraanwater. Minder liters kraanwater gebruiken is beter voor het milieu.

Een bijkomend voordeel is de lagere rekening aan het einde van het jaar. De jaarafrekening drinkwater valt lager uit wanneer je regenwater opvangt en het hergebruikt. Wat wil je nog meer?

Regenwater opvangen met pijp

Een van de mogelijkheden is het regenwater opvangen met regenpijp. Je legt een dakgoot aan, zet een regenpijp tegen de muur en laat deze uitkomen in bijvoorbeeld een regenton. Om ervoor te zorgen dat alles beter schoon te maken is, kan je een standaard gebruiken om de regenton op te zetten. Ook wordt het vullen van een gieter wat eenvoudiger. En het is beter voor je rug. 

Aanleggen dakgoot, regenpijp en regenton
Een dakgoot aanleggen is gelukkig geen lastige klus. Wel moet je van tevoren een keuze maken: ga je voor de normale goot of mastgoot?

Nadat je je keuze hebt gemaakt is het tijd om alles op te meten. Wanneer het aantal te monteren meters bekend is, weet je ook hoeveel beugels je nodig hebt. Let op: een goot mag nooit langer zijn dan 12 meter. Deze ongeschreven regel is opgesteld om overbelasting tegen te gaan. Bevestig de beugels aan de dakconstructie en klik de goot vast. Aan het einde een bakgoot bevestigen en de pijp kan worden geïnstalleerd. 

Je kunt de regenpijp vervolgens direct boven een opening in de regenton laten eindigen. Door een bladafscheider te plaatsen voorkom je dat er bladeren in de regenton terechtkomen. Wel zo handig.

Regenwater opvangen zonder regenpijp

Vind je een regenpijp niet mooi? Of misschien vind je die regenton een doorn in het oog. Ook voor jou hebben we verschillende oplossingen, want regenwater opvangen kan ook zonder regenpijp. 

Vijver
Wie regenwater op wil vangen zonder regenpijp kan een vijver aanleggen. Deze vijver hoef je niet telkens leeg te pompen wanneer je natuurlijk water nodig hebt, maar deze overstroomt wel zo nu en dan door de regen. Dit overbodige water kan opgevangen en hergebruikt worden. Een andere optie is het water over laten lopen naar je gazon!

Een wadi
Dat is een woord dat je misschien niet vaak hebt gehoord. Een wadi aanleggen zorgt ervoor dat regenwater naar de wadi geleid wordt. Het is in principe niets meer dan een stuk lager gelegen grond. Wadi’s worden voornamelijk in natuurgebieden gebruikt. Het water stroomt hier logischerwijs naartoe, zakt naar beneden en wordt daar tijdelijk opgeslagen om vervolgens hergebruikt te worden.

Het aanleggen van zo’n wadi kan een intensieve en lastige klus zijn. Veel mensen kiezen er daarom voor dit over te laten aan professionals. De hovenier kan je hiermee helpen. 

Regenton

Wateroverlast voorkomen

Regenwater opvangen met of zonder pijp voorkomt wateroverlast. Toch kunnen ook deze aanpassingen niet altijd genoeg opslagruimte bieden. In Nederland krijgen we steeds vaker te maken met extreme weersomstandigheden. Dat is een van de nadelige gevolgen van de klimaatveranderingen. 

Normaal gesproken slaat moeder natuur al het water op in de grond, maar dat wordt steeds lastiger doordat alles verhard wordt. Gelukkig kun je ook daar wat aan doen. Zorg ervoor dat er tussen de stenen wat ruimte overblijft voor groen, zo voorkom je wateroverlast. Het water kan tussen de stenen in de grond verdwijnen.

Hubo helpt!

Een dakgoot aanleggen is niet zomaar iets. Misschien vind je het wel niks om in de hoogte te moeten werken of wil je gewoon zeker weten dat het goed aangelegd wordt. Het lokale vakteam van Hubo helpt je verder. Onze professionals kunnen je klus gedeeltelijk of volledig overnemen. Regenwater opvangen met of zonder pijp werd nog nooit zo eenvoudig, gewoon even langsgaan bij een Hubo bij jou in de buurt en het wordt geregeld!

Gerelateerde artikelen