Een oprit als grindpad aanleggen, met flagstones of klinkers? Zo doe je dat!

Wil je de oprit gaan aanleggen? Dan heb je de keuze uit diverse mogelijkheden. In dit artikel vertellen we je hoe een oprit als grindpad kunt aanleggen, hoe je een oprit met flagstones kunt leggen of hoe je klinkers of waaltjes op je oprit kunt leggen.

oprit huis

Oprit als grindpad aanleggen

Wanneer je een oprit als grindpad wilt aanleggen, is het van belang om daarvoor speciaal opritgrind te gebruiken. Dit grind is altijd 8 tot 16 mm dik. Fijner grind blijft namelijk teveel aan de autobanden plakken en met groter grind beschadig je mogelijk de autobanden.

Wij vertellen je hoe je stap voor stap een grindpad kunt aanleggen:

Piketpaaltjes en touw

Zet je oprit uit aan de hand van piketpaaltjes en touw. Geef met behulp van streepjes op de piketpaaltjes de hoogte van de aan te leggen oprit aan. Houd bij een oprit aanleggen altijd rekening met de afwatering. Een oprit moet namelijk 1 cm per meter aflopen.

De ondergrond

Zorg altijd voor een vlakke ondergrond. De ondergrond van de oprit moet bestaan uit een zandbed van 20 à 25 cm. Dit mag ook deels uit puin of aarde bestaan.

Opsluiten

Om verzakking en verplaatsing van je oprit te voorkomen, maak je gebruik van opsluitbanden. Graaf geulen uit waarin je de opsluitbanden plaatst. Zorg ervoor dat de opsluitbanden op dezelfde hoogte uitkomen als het touw in stap 1. Gebruik bij het opsluiten altijd een waterpas. Is alles waterpas? Zet de opsluitbanden vast door de geulen vol te gooien met zand en druk het zand goed aan. Bij het aanleggen van een oprit raden wij aan om hiervoor een trilplaat te gebruiken.

Alles vlak maken

Gebruik een waterpas of een recht stuk hout om de ondergrond weer vlak te reien. Laat de opsluitbanden overal 10 à 12 cm boven het zand uitsteken voor het aanleggen van een grindpad als oprit.

Grindmatten plaatsen

Om het verplaatsen en het verzakken van het grind te voorkomen, plaats je grindmatten. Grindmatten kun je direct op het zand leggen, maar eventueel ook op worteldoek. Het grote voordeel van grindmatten is dat je minder grind of split nodig hebt vanwege de ruimte die grindmatten innemen.

Grind of split leggen

Verdeel het grind over de grindmatten en creëer een laag van 10 à 12 cm. Hark je grind of split zodat er banen ontstaan. Dit zorgt voor een goede afwatering. Je oprit onderhoud je door het harken regelmatig te herhalen.

grindpad aanleggen

Oprit aanleggen met flagstones

Een flagstone, ook wel stapsteen genoemd, is een natuurlijk gekloofde natuursteen in de vorm van een plaat of tegel. Flagstones kun je los of vast in het cement leggen. Flagstones leggen in los zand is een eenvoudige manier om dit ambachtelijke product te plaatsen. In onderstaand stappenplan gaan we dan ook uit van flagstones leggen in gestabiliseerd zand.

Stap 1: breng een fundering van ongeveer 10 cm wit zand aan en breng op hoogte.
Stap 2: tril het witte zand aan.
Stap 3: schep droog cement door het witte zand (1 deel cement op 9 delen wit zand).
Stap 4: start met het leggen van de flagstones, gebruik hierbij altijd een waterpas.
Stap 5: klop de flagstones aan met een rubber hamer.
Stap 6: leg, waar nodig, extra zand onder een flagstone of haal zand weg voor een betere stabiliteit.
Stap 7: veeg grind tussen de flagstones.
Stap 8: water het geheel aan om het gestabiliseerd zandbed te laten uitharden.
Stap 9: laat het geheel gedurende 1 nacht goed uitharden. 
 

Waaltjes of klinkers leggen?

Wil je op de oprit liever waaltjes of klinkers leggen? Ga dan als volgt te werk:

Kies de juiste klinkers of waaltjes

Houd er rekening mee dat geen twee stenen ooit gelijk zijn. Laat dus alle klinkers of waaltjes samen leveren en gebruik verschillende verpakkingen door elkaar. Op deze manier creëer je de meest harmonieuze kleurschakering.

Plaats de kantopsluiting

Je wilt natuurlijk niet dat je oprit gaat verschuiven. Plaats dus altijd eerst de kantopsluiting. Ook dit kan weer met opsluitbanden.

De fundering

Zorg altijd voor een drainerende ondergrond onder je klinkers of waaltjes. Maak de ondergrond stabiel met een stabilisémengsel van zuiver gewassen rivierenzand en cement. Gebruik 1 deel cement per 7 delen zand.

Plaats de straatlaag en de klinkers of waaltjes

Maak met hetzelfde stabilisémengsel een straatlaag en rei dit af op een egale dikte van 4 cm. Daarna kun je de klinkers of waaltjes op de straatlaag tegen elkaar leggen, met een kleine voeg. Vermijd waterplassen door de klinkers/waaltjes te leggen met een verval van 1 à 2 cm per meter.

Voegen en aftrillen

Borstel de bestrating in met fijn wit zand en veeg het oppervlak schoon. Start met de trilplaat aan de rand en beweeg langzaam naar het midden. Reinig de bestrating daarna met zuiver water.

oprit aanleggen

Hubo helpt

Voor alle materialen voor het aanleggen van een oprit of grindpad ben je bij Hubo aan het juiste adres. Kom naar een Hubo bij jou in de buurt en laat je adviseren door één van onze professionele medewerkers.

Dit heb je nodig: