Drainage aanleggen voor een goede afwatering in de tuin

Heb je wanneer het regent vaak plassen in de tuin staan of blijft de grond eigenlijk het hele jaar door vochtig? Dan wordt het de hoogste tijd voor het aanleggen van drainage in je tuin. Wij vertellen je hoe je stap voor stap zelf een systeem voor drainage met een drainagebuis kunt aanleggen.

Drainage aanleggen voor een goede afwatering in de tuin

Stap 1: het aanleggen van de drainage

Om de drainage te kunnen aanleggen, is het belangrijk om het oppervlak vrij te maken van tegels, beplanting en andere obstakels. Graaf vervolgens een sleuf van 60 cm diep en ongeveer 20 cm breed. Het beste graaf je met de hand, zodat de sleuf zeker niet te breed wordt. 

Zorg ervoor dat de bodem van de sleuf altijd waterpas is óf iets op afschot richting het uiteinde van de afvoer. Breng vervolgens een laag van 3 cm grofkorrelig (metsel)zand, grind of schelpen aan in de sleuf en maak dit netjes vlak.
 

drainage aanleggen

Stap 2: drainagebuis aanleggen

Er zijn verschillende soorten drainagebuis verkrijgbaar. Vaak worden flexibele pvc-buizen met daarin kleine gaatjes gebruikt in de tuin. De buizen zijn omwikkeld met kokos of synthetische stof om te voorkomen dat grond de gaatjes verstopt. 

Breng de drainagebuis slingerend door je tuin aan. De drainagebuis werkt het meest optimaal wanneer deze horizontaal waterpas gelegd wordt. 

Maak het doodlopende einde van de drainagebuis goed dicht met stevige tape en/of een eindkap. Sluit het andere uiteinde van de buis aan op de hemelwaterriolering van je woning of eventueel in een naastliggende sloot. 

Is het nodig om de drainagebuis te verlengen? Gebruik dan een klikmof. Zijn er aftakkingen nodig? Dan is een T-stuk handig. 
 

drainage aanleggen

Stap 3: vul de sleuf aan

Vul de sleuf aan met grofkorrelig scherp (metsel)zand, grind of schelpen. Vul de bovenste 20 cm van de sleuf met tuinaarde of straatzand om er eventueel tegels op te leggen. Maak geen extreme verhogen boven de drainage, zodat het water de sleuf goed kan bereiken.
 

drainage aanleggen

Drainage onder je terras

Ook wanneer er geen sprake is van regenwater op de tegels, is het erg belangrijk om drainage onder het terras aan te leggen. Als de grond onder het terras nat blijft, loop je het risico dat bij vorst de tegels omhoog gedrukt worden. Speciaal voor terrassen zijn er afvoergoten verkrijgbaar die je langs de randen of tussen de tegels kunt plaatsen. Deze afvoergoten sluit je vervolgens aan op de drainagebuizen. Op deze manier voorkom je toekomstig wateroverlast.
 

drainage aanleggen

Hubo voor advies

Vind je het lastig om bij het aanleggen van een systeem voor de drainage in je tuin te kiezen voor de juiste materialen? Kom dan naar een Hubo bij jou in de buurt. Onze medewerkers voorzien je altijd van een goed advies.

Dit heb je nodig: