De tips om onkruid te verwijderen, te verdelgen én te voorkomen

Niets is zo vervelend als onkruid in je tuin. Onkruid groeit erg snel, is hardnekkig en groeit altijd op plekken waar jij het niet wilt, denk aan onkruid tussen de tegels. Wij geven je de beste tips om onkruid (tussen de tegels) te verwijderen.

De tips om onkruid te verwijderen, te verdelgen én te voorkomen

Verschillende soorten onkruid

Onkruid is een verzamelnaam voor alle planten die groeien op een plek waar jij het liever niet ziet groeien. Meestal zijn het plantjes die je niet zelf hebt geplant én waar je lastig vanaf komt. Of een plant onkruid is of niet, is afhankelijk van jouw mening. Wat de één onkruid vindt, vindt een ander best leuk en laat het staan.

Om onkruid op de juiste manier te verwijderen, is het belangrijk dat je het onderscheid weet tussen de verschillende soorten onkruid. Het grote verschil zit namelijk in zogenoemd zaadonkruid en wortelonkruid. Zaadonkruid produceert in een snel tempo heel veel zaden welke verspreid worden door de wind. Wortelonkruid verspreidt zich middels een wortelstelsel door heel je tuin. Het verschil merk je tijdens het onkruid wieden. Zaadonkruid is eenvoudiger te verwijderen en zit meestal meer verspreid over je tuin. Wortelonkruid bedekt grotere oppervlakken en kan diepe wortels hebben. 
 

onkruid verwijderen

Hoe onkruid verwijderen?

Onkruid kun je op verschillende manieren uit je tuin verwijderen:

Wieden of plukken
De eerste stap is om het onkruid met de hand uit te trekken. Dit doe je het beste na een regenbui of nadat je de grond goed natgemaakt hebt. Is het onkruid lastig te verwijderen? Gebruik dan een onkruidsteker

Schoffelen – hakken 
Met een schoffel kun je het onkruid duwend of trekkend afsnijden. Gebruik altijd een goede, scherpe schoffel. Met een hak maak je trekkende bewegingen en werk je door achteruit te lopen. Schoffelen of hakken doe je het beste bij droog weer. 

Branden
Een andere manier om onkruid te verdelgen is om het weg te branden. Met een hete vlam uit een flesje butaangas verbrand je het onkruid. Het is ook mogelijk om dit met een onkruidbrander te doen. Branden is een ideale manier om onkruid tussen de tegels te verwijderen. 

Heet water
Giet voldoende heet (of kokend) water over het onkruid. Op deze manier tast je het onkruid tot in de wortels aan. 

Borstelen
Met een onkruidborstel of onkruidbezem veeg je de bovengrondse delen van het onkruid eenvoudig van je terras of pad af. 

Spuiten
Spuiten met bestrijdingsmiddelen is slecht voor het milieu en wordt dan ook steeds minder gedaan. Er zijn nog wel enkele ecologisch verantwoorde middelen om onkruid middels spuiten te verdelgen. Spuit altijd wanneer het windstil is en wanneer het minimaal 24 uur droog blijft. Bespuit alleen het onkruid.
 

onkruid verwijderen

Onkruid voorkomen

Om niet elke keer het onkruid tussen de tegels te moeten verwijderen, is het beter om onkruid te voorkomen. Helemaal voorkomen is bijna niet mogelijk, maar er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om het opkomen van onkruid tussen de tegels zoveel mogelijk te voorkomen, namelijk:
 

  • Veeg je terras, oprit en paden regelmatig schoon. Op deze manier verwijder je namelijk eventuele onkruidzaden nog voordat ze uitgroeien tot onkruid tussen je tegels. 

  • Houd de rest van je tuin ook vrij van onkruid. Zo voorkom je dat het onkruid zich verder gaat verspreiden naar de tegels. 

  • Maak bij het aanleggen van bestrating altijd gebruik van anti-worteldoek en voegzand.
     

onkruid verwijderen

Hubo voor advies

Kun je bij het verwijderen van onkruid tussen je tegels of in de rest van je tuin wel wat advies gebruiken? Kom dan naar een Hubo bij jou in de buurt. Onze medewerkers helpen je graag met het maken van de juiste keuze.

Dit heb je nodig: