Op zaterdag 1 oktober ontvang je 20% korting op alles*! *exclusief maatwerk. Actievoorwaarden van toepassing.

Wasmachine aansluiting maken: zo doe je dat!

Het komt regelmatig voor dat de wasmachine aansluiting niet op een logische plek zit, bijvoorbeeld in de badkamer of in de keuken. Wil je graag een wasmachine aansluiting op zolder maken? En is er al sprake van een bestaande afvoer? Dan kun je dit zelf doen aan hand van onderstaande stappen. 

Het maken van een wasmachine aansluiting bestaat grof gezegd uit drie stappen: de wateraanvoer, de afvoer en de stroom. 

Wasmachine aansluiting maken: zo doe je dat!

Stap 1: de wateraanvoer

Wanneer je een wasmachine aansluiting op zolder gaat maken, is de eerste stap de wateraanvoer. Het grote voordeel van de zolder is dat de cv-ketel zich daar (hoogstwaarschijnlijk) ook bevindt. Het water voor de wasmachine kun je gemakkelijk aftappen van een kraan bij je cv-ketel. Heb je geen kraantje bij de cv-ketel? Soldeer of knel dan een T-stuk tussen de vulleiding van de cv en plaats vervolgens een kraan met ontluchting. Deze aanvoerleiding bevestig je vervolgens aan de achterkant van de wasmachine.

Voordat je de kraan gaat aansluiten, is het slim om een lekbak te plaatsen op de plek waar de wasmachine straks moet komen. Zo voorkom je dat, bij een eventuele lekkage, naast de zolder ook de bovenverdieping last kan hebben van het lek. 

Het is slim om, wanneer je de wateraanvoer aangesloten hebt aan de wasmachine, deze even te testen, voordat je de wasmachine zelf gaat plaatsen. 
 

wasmachine water aansluiting

Stap 2: de waterafvoer

De waterafvoer is essentieel voor een goede werking van je wasmachine en eventueel de droger. Een wasmachine moet het afvalwater goed kwijt kunnen en moet dus niet overlopen. Bij het aanleggen van de afvoer van een wasmachine is het belangrijk dat deze op afschot loopt, zodat het water goed kan weglopen. Ook moet de afvoer altijd een ontluchting hebben, anders zou het water stil kunnen gaan staan met rioolgeuren als gevolg. 

Hieronder vertellen we je stap voor stap hoe je zelf de nieuwe afvoer van je wasmachine aan kunt leggen:

1. Zaag de afvoerbuizen op maat met een ijzerzaag
2. Moeten er twee lengtes verbonden worden? Doe dit dan met een T-stuk, Y-stuk, mof of bochten. 
3. Schuur na het afzagen van de buizen altijd de uiteindes met een fijn schuurpapier.
4. Lijm alle gedeeltes met PVC lijm aan elkaar vast.
5. Monteer de afvoerbuis nu in de sifon van de bestaande afvoerbuis.
6. Zorg ervoor dat de buis goed gemonteerd zit aan de muur, doe dit eventueel met beugels. 

De afvoer kun je pas bevestigen wanneer de wasmachine (bijna) op zijn plek staat. Zet de wasmachine zo goed mogelijk op de juiste machine en zorg ervoor dat deze waterpas staat. Sluit de afvoer aan door de afvoerleiding om de steunbeugel te leiden en te voorzien van de afvoerdop. Plaats deze daarna in de afvoerbuis. Het bevestigen van de afvoer kan lastig zijn, omdat deze zich meestal in een moeilijke hoek bevindt. 
 

aansluiting wasmachine

Stap 3: stroom

Bij een wasmachine is het erg belangrijk dat je een geaarde groep hebt, waarop je de wasmachine kunt aansluiten. Meestal is dat geen probleem, omdat de cv-installatie ook op zolder staat. Let wel op dat de totale belasting op een groep nooit boven de 3680 Watt mag komen. Is dit wel het geval? Dan moet je een extra groep aanmaken.

Het stopcontact moet verbonden zijn aan een elektriciteitsleiding van 2,5 millimeter en een zekering van op zijn minst 16 Ampère. Houd er daarnaast rekening mee dat een stopcontact altijd minimaal één meter van de kraan verwijderd moet zijn. 
 

wasmachine aansluiting

Hubo voor advies

Het is niet heel eenvoudig om zelf een aansluiting voor de wasmachine te maken. De professionele medewerkers van Hubo voorzien je van een passend advies. Kom naar een Hubo bij jou in de buurt.

Dit heb je nodig: