Leidingen wegwerken in je woning? Dat kun je eenvoudig zelf!

Of je nou in een oud huis woont of in een nieuwbouwwoning zelf de leidingen hebt aangelegd: het wegwerken van de leidingen behoort tot de mogelijkheden. Sommige mensen vinden leidingen in het zicht geen probleem, anderen storen zich er mateloos aan. Wij geven je verschillende tips voor het wegwerken van je leidingen. 

Leidingen wegwerken in je woning? Dat kun je eenvoudig zelf!

1. In de muur wegwerken

Ga je zelf een waterleiding aanleggen? Dan is het de meest nette oplossing om de leidingen direct in de muur weg te werken. Leidingen wegwerken in de muur staat ook wel bekend als frezen. Met behulp van een freesmachine maak je een gleuf in de muur. In deze gleuf plaats je vervolgens de leiding. Zit de leiding op zijn plaats? Smeer dan de muur dicht met plamuur. Werk af met een likje verf, een tegel of een mooi behangetje en je ziet niets van de leidingen.
 

2. Leidingen wegwerken in een ombouw

Een goede andere optie voor het wegwerken van je leidingen is het maken van een ombouw. Een ombouw maken kan van verschillende materialen zoals gipsplaat of MDF. Het mooiste is om de ombouw daarna netjes af te werken. Gaat het om een ombouw in de badkamer of het toilet? Gebruik dan dezelfde tegels. Is het een ombouw op een gestukte muur of een muur die behangen is? Werk de ombouw dan op dezelfde manier netjes af. De ombouw is en blijft natuurlijk wel zichtbaar, maar de leidingen zijn weggewerkt.
 

leidingen in een gebouw

3. De leidingen verven

Heb je geen groot budget voor het wegwerken van je leidingen? Dan is het verven van de leidingen een slimme manier om ze weg te werken. Verf de leiding in dezelfde kleur als de muur of het plafond. Op deze manier camoufleer je de leiding als het ware en valt deze een stuk minder op. 

Deze optie wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt in een huurwoning, een tijdelijke woning of bijvoorbeeld een studentenkamer.
 

4. Hoge plinten

Wil je leidingen wegwerken die zich net boven de vloer bevinden? De meest eenvoudige manier is om dit te doen met behulp van hoge plinten. En laat de hoge plint nou net eens een trendy eyecatcher zijn in jouw woning. Er zijn speciale plinten verkrijgbaar met een holle binnenkant, waarmee je de leidingen dus eenvoudig kunt wegwerken.
 

5. Zetwerk

Waar je de ombouw enerzijds van plaatmateriaal of gipsplaten kunt maken, kun je er ook zetwerk voor gebruiken. Zetwerk wordt op maat gemaakt van sterk materiaal zoals roestvrijstaal of aluminium. De u-vormige profielen plaats je rondom de weg te werken leidingen. Het zetwerk werk je daarna netjes weg door het te stuken en/of te verven.
 

leidingen onder de vloer

Hubo voor advies

Vind je het lastig welke manier je het beste kunt toepassen voor het wegwerken van je leidingen? Kom dan naar een Hubo bij jou in de buurt. Samen gaan we op zoek naar de beste oplossing in jouw situatie. Onze medewerkers voorzien je van een goed advies en de benodigde materialen.

Dit heb je nodig: