Een buitenkraan aanleggen en aansluiten doe je zelf!

Een buitenkraan is ideaal voor het water geven aan je planten, het sproeien van je tuin in de zomer en het wassen van je auto. Wil je geen gezeul meer met gieters door het huis? Dan wordt het tijd voor het aanleggen van een buitenkraan. En met ons stappenplan doe je dat eenvoudig zelf.

zo leg je een buitenkraan aan

Wat heb je nodig?

Voor het aanleggen en aansluiten van een buitenkraan heb je het volgende nodig:
 

buitenkraan aan een muur

Stap voor stap een buitenkraan aanleggen

Stap 1: bepaal de plek van de buitenkraan

Om te bepalen op welke plek je de buitenkraan wilt aanleggen, dien je rekening te houden met het onderstaande:
 

  • Monteer een buitenkraan minstens 50 cm boven de grond.

  • Plaats de buitenkraan hoger dan het punt waar je hem aansluit op de bestaande waterleiding. Op deze manier kun je hem in de winter aftappen om bevriezing te voorkomen. Wil je de buitenkraan lager aansluiten? Monteer dan altijd een aftapkraan op de leiding. 

  • Heeft je huis een kruipruimte? Dan is dit de perfecte plek voor aansluiting op de waterleiding.

Stap 2: bereken de hoeveelheid buizen en koppelingen
Heb je de plaats voor je buitenkraan bepaald? Bereken dan hoeveel koperen buizen, bochten en knelkoppelingen je nodig hebt. 

Stap 3: sluit de waterleiding af
Niet geheel onbelangrijk: sluit de waterleiding af bij de hoofdkraan voordat je met het aanleggen van je buitenkraan begint. 

Stap 4: een gat in de muur boren 
Gebruik om een gat in de muur te boren een klopboormachine met een grote steenboor. Boor vanaf de buitenkant en doe dit altijd een klein beetje schuin naar boven. Maak daarna het gat aan allebei de kanten van de muur wat ruimer om ervoor te zorgen dat de koppelingen straks beter passen. 

Stap 5: draai de muurplaat vast
Boor het aantal gaten dat in de muurplaat zit in de muur en bevestig vervolgens de muurplaat aan de buitenmuur met pluggen en schroeven. 

Stap 6: draai de kraan vast
Breng teflontape aan op de schroefdraad van de buitenkraan om lekken te voorkomen. Wikkel de tape altijd met de klok mee om de schroefdraad heen. Doe dit twee à drie keer. Schroef de kraan daarna in de muurplaat. 

Stap 7: snijd de bestaande waterleiding door
Kort de waterleiding op de plek waar je verbinding gaat maken in. Zo kun je het T-stuk van de knelkoppeling monteren. 

Stap 8: monteer de knelkoppeling
Monteer de knelkoppeling om de verbinding naar de bestaande waterleiding te maken. Plaats op sommige plekken, om de waterleiding stevig vast te zetten, extra zadeltjes. Zadeltjes zijn handige klembeugels.

Stap 9: knelkoppelingen en buizen leggen 
Maak de koperen buis en de bochten op maat tot aan het gat in de buitenmuur. Controleer altijd voor de zekerheid of alles precies past, voordat je de koppelingen vast schroeft en de leidingen op hun plaats brengt. Past het allemaal? Schroef de onderdelen dan aan elkaar vast en legt ze. 

Stap 10: controleer de buitenkraan op lekkage
Om zeker te weten dat het gelukt is om de buitenkraan aan te sluiten, controleer je de kraan altijd op lekkage. Draai de buitenkraan open en zet er eventueel een emmer onder. Zet daarna de hoofdkraan weer open. Zo spoelt de leiding schoon en is de lucht eruit. Draai vervolgens de buitenkraan dicht en controleer op lekkage. 
 

buitenkraan huis

Hubo voor advies

Wil je graag aan de slag met het aanleggen en aansluiten van je buitenkraan, maar ben je nog op zoek naar een goed advies wat betreft de benodigde materialen en gereedschappen? Kom dan naar een Hubo bij jou in de buurt. Wij staan altijd voor je klaar.

Dit heb je nodig: