Zo realiseer je een afvoer voor de afzuigkap

De afvoer van je afzuigkap werk je het liefst netjes weg, zodat hij niet in het zicht zit. Wanneer je platte buiselementen gebruikt, kun je die onopvallend over je keukenkastjes laten lopen. Wij leggen je hieronder uit hoe je dat doet.

Een afzuigkap die optimaal functioneert

Voor een optimale werking van de afzuigkap, dien je de juiste afvoer te kiezen en hem goed aan te leggen. Dat betekent met zo min mogelijk lange, ongelijke of te dunne stukken, omdat er daardoor extra geluid ontstaat in de afvoer en de afzuigkap minder goed werkt. Wanneer er bochten in het afvoerkanaal komen, moet je scherpe knikken in het afvoerkanaal zien te voorkomen. Een ventilatierooster aan het einde van het afvoerkanaal zorgt ervoor dat er voldoende verse lucht binnen kan komen via de afvoer, wat voor de goede werking van de afzuigkap ook noodzakelijk is.

Kies als materiaal geen flexibele slangen, maar afvoerbuizen. Deze zijn duurzamer en functioneren beter. Gebruik voor de afvoer van de afzuigkap een eigen rookkanaal. Ook als er al een rookkanaal aanwezig is voor bijvoorbeeld de afvoer van de open haard, moet je vanwege de brandveiligheid en een goede luchtcirculatie toch een eigen afvoer voor de afzuigkap aanleggen.
 

Zet stap voor stap de afvoer van de afzuigkap in elkaar

Dit heb je nodig: rolmaat, afvoerbuizen (diameter gelijk aan het gat van de afzuigkap), hoekstukken, verbindingsstukken, beugelzaag met metaalzaagblad, potlood, karton, steenboor (6 en 8 mm), hamer, steenbeitel, muurbeugels, schroeven, pluggen en een afsluitrooster.

Stap 1: wanneer je afvoer vanuit de afzuigkap met een bochtje over de keukenkastjes gaat, begin je door de verloopbocht met de rechthoekige uitloop deels op het keukenkastje te laten rusten en deels naar beneden te laten steken. Meet nu de afstand van het uiteinde van de verloopbocht tot het gat in de afzuigkap.

Stap 2: zaag de ronde afvoerbuis op maat met een beugelzaag met een metaalzaagblad.

Stap 3: steek de afvoerbuis in de afzuigkap en schuif daar het verloopstuk aan. Kort de afvoerbuis eventueel nog iets in als deze te lang is.

Stap 4: zet het afvoerkanaal stap voor stap in elkaar. Wanneer je rechte stukken en hoekstukken met elkaar verbindt, gebruik je een verbindingsstuk. Buizen die te lang zijn, zaag je met een ijzerzaagje op maat. Het laatste onderdeel, dat door de gevel moet, bewaar je nog even.

Stap 5: teken aan de binnenkant op de muur met een potlood het ventilatiegat af. Kijk goed waar het gat het beste kan zitten, zodat het zo min mogelijk in het zicht zit.

Stap 6: maak van karton een mal van het gat dat je zojuist getekend hebt. Deze mal kun je nu gebruiken om ook aan de buitenkant van de muur een ventilatiegat af te tekenen.

Stap 7: met een steenboor (8 mm) boor je zowel vanuit binnen als vanuit buiten door de gevel, langs de afgetekende lijn. 

Stap 8: hak het gat nu voorzichtig verder uit met een hamer en steenbeitel.

Stap 9: steek het laatste onderdeel vanaf buiten door het gat en bevestig het aan het afvoerkanaal. Meet na hoeveel je van het laatste stuk afvoerbuis moet afzagen.

Stap 10: haal het laatste onderdeel weer los, zaag het op maat en bevestig het opnieuw aan het afvoerkanaal.

Stap 11: boor gaatjes aan de buitenkant van de muur met een steenboor (6 mm) en schroef het afsluitrooster vast met schroeven en pluggen. Doe dat zo dat de ‘lamellen’ van het afsluitrooster dakpansgewijs naar beneden wijzen.
 

Tips:

⦁ Je kunt eventueel het afvoerkanaal met muurbeugels, schroeven en pluggen vastzetten op de keukenkastjes.

⦁ Houd rekening met de buren. Zorg dat het ventilatierooster niet direct aangrenzend aan hun raam zit of onder een overkapping uitkomt die de natuurlijke ventilatie tegenhoudt.

⦁ Komt het ventilatierooster aan de voorzijde van je huis te zitten? Vraag dan na of je hiervoor een vergunning nodig hebt.
 

Professioneel advies nodig?

Onze vakmensen staan voor je klaar met professioneel advies en hulp bij het vinden van de juiste materialen en gereedschappen. Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt.

Dit heb je nodig: