Maak en speel je eigen Kubb-spel!

Als je het afgelopen jaar op een warme dag door het park liep heb je het vast gezien: mensen die blokjes op blokjes gooien. Het klinkt misschien suf, maar dat is het zeker niet: dit spel is een geschenk van de Vikingen (denk aan lange baarden en strijdbijlen). Wij leggen je uit hoe je het maakt en hoe je het speelt!

Maak en speel je eigen Kubb-spel!

Wat is het Kubb-spel?

Je kunt het Kubb-spel zien als de Zweedse variant op jeu de boules (petanque), waar ze het naar eigen zeggen al spelen sinds de middeleeuwen. Volgens de legende speelden de Vikingen met botten, maar geen zorgen: in deze versie speel je ‘gewoon’ met hout. In dit spel, waar alles draait om precisie en strategie, speel je met 2 teams (tot een maximum van 6 spelers per team) waarbij het doel is om alle blokken (de kubss) van het andere team om te gooien. Daarna is het blok in het midden, de Koning, aan de beurt. Gooi je die ook om, dan heb je gewonnen!

1

Koop verschillende stukken hout

Koop verschillende stukken hout

Om een set te maken heb je het volgende nodig:

• 1 koning van 9x9 cm en 30 cm hoog;
• 10 houtblokken (kubbs) van 7x7 cm en 15 cm hoog;
• 6 werpstokken met een diameter van 44 mm en een lengte van 30 cm;
• 4 hoekstokken.
• Touw om het veld af te zetten.
 

2

Teken alles af

Teken alles af

Koop een lange balk met een diameter van 9 cm en teken 10 stukken van 15 centimeter af. Koop een korte balk met een diameter van 9 cm en teken een stuk van 30 centimeter af. Van een lange ronde balk maak je 6 werpstokken van 30 centimeter. Heb je geen ronde balk? Gebruik dan een oude bezem.
 

3

Zaag alle stukken

Zaag alle stukken

Tijd om te zagen! Gebruik een handzaag en verspil geen onnodig hout. Appeltje eitje!
 

4

Schuur alle stukken op

Schuur alle stukken op

Tijd om te schuren. Hiermee creeer je een egaal oppervlak en voorkom je splinters. Ook hecht de verf of lak staks beter op geschuurd hout.
 

5

Verf het oranje (of kies zelf een kleur)

Verf het oranje (of kies zelf een kleur)

Geef jouw nieuwe Kubb-spel een opvallende kleur of zelfs een eigen design. Ga helemaal los en maak de blits in het park of op het strand!
 

6

Speel!

Speel!

Playtime! Het touw bind je om de ronde piketten om het veld (8 meter lang, 4 meter breed) af te zetten. De blokken zet je op de achterlijn evenver uit elkaar en de koning in het midden van het complete speelveld. Tijd om te beginnen!
 

Dit heb je nodig: