Zelf je gietvloer leggen in 5 stappen

Een gietvloer is één van de duurdere vloeren om te laten leggen. Steeds vaker kiezen mensen er daarom voor om zelf een gietvloer te leggen. Is dat niet ontzettend moeilijk? Ontdek het zelf met het stappenplan van Hubo.

Zelf je gietvloer leggen in 5 stappen

De vele voordelen van een gietvloer

Een gietvloer is een opvallende vloer. Je houdt ervan of je vindt het helemaal niks. Maar een gietvloer heeft ook veel voordelen. De belangrijkste voordelen op een rijtje:
 

 • Onderhoudsarm: een gietvloer is gemakkelijk te onderhouden. Af en toe stofzuigen of dweilen met wat water is voldoende om hem in topconditie te houden.

 • Naadloos: een gietvloer wordt naadloos gelegd. Ook drempels zijn niet nodig. Een gietvloer is daardoor ook geschikt voor rolstoelgebruikers.

 • In elke RAL-kleur mogelijk: een gietvloer kun je zo gek maken als je zelf wilt. Nagenoeg alle kleuren zijn mogelijk en ook een mix van meerdere kleuren.

 • Voelt zacht en warm aan: in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, voelt een gietvloer zacht en warm aan. Bovendien kun je een PU gietvloer ook over vloerverwarming leggen. Het comfort wordt nog eens verhoogd door de elasticiteit.

 • Waterdicht: een gietvloer is waterdicht en kan daardoor probleemloos in de keuken, badkamer of zelfs de douche gebruikt worden.

Een epoxy gietvloer is sterker en harder dan een PU gietvloer en een 2-componenten epoxy gietvloer is weer sterker dan een epoxy gietvloer bestaande uit één component. De laatste gietvloer is prima voor bijvoorbeeld slaapkamers of minder intensief gebruikte ruimtes.
 

gietvloer maken

Bereid je vloer voor

Wanneer je de gietvloer gaat leggen, is het idealiter minimaal twaalf graden en maximaal vijfentwintig graden in de ruimte. De ondergrond moet minimaal achtentwintig dagen oud zijn. Dat is vooral van belang bij nieuwbouwhuizen. Meet het vochtpercentage in de ruimte op met een vochtmeter. Dit mag maximaal vier procent zijn en bij anhydriet zelfs maximaal een half procent. Heb je geen vochtmeter in huis? Test het dan met een plastic folie die je met tape op de grond plakt. Zit er na 24 uur geen condens onder? Dan is de vloer droog.

Een gietvloer kun je in principe over iedere andere vloer leggen, maar de voorbereiding verschilt per type vloer. Zorg ervoor dat de ondervloer egaal is. Dat doe je door oneffenheden en scheuren bij te werken met reparatie- / polyesterplamuur of epoxymortel en loszittende delen te verwijderen. Naden en kieren bij bijvoorbeeld verwarmingsbuizen kit je dicht. Daarna eventueel egaliseren met egaline. Schuur de ondervloer in ieder geval grondig met een diamantslijpmachine, handbetonschuurmachine of parketschuurmachine. Zorg er daarna voor dat de ondergrond schoon, droog en vrij van stof en vet is en plak de randen vervolgens af.
 

gietvloer leggen

Het gieten begint

Dit heb je nodig: gietvloer, boormachine en korfmenger / verfmengstaaf, pluisvrije vachtrollers, platte kwasten, primer, beschermende kleding en handschoenen, emmers, stuk karton en een plakspaan.

Stap 1: behandel de ondergrond voor met een primer, zodat hij straks de gietvloer niet opzuigt en de gietvloer optimaal hecht. Op tegels en beton gebruik je een impregnerende tegelprimer, op anhydriet een watergedragen primer en op andere ondergronden een universele primer. Op anhydriet kun je het beste twee lagen primer aanbrengen. Laat achttien uur drogen bij een temperatuur van twintig graden Celsius.

Stap 2: breng een schraaplaag aan. Deze kunststof laag maakt de gietvloer egaal en vloeistofdicht. Doe dit zo gelijkmatig, vlak en glad mogelijk door met de plakspaan schrappend over de vloer te gaan. Hoe ruwer de vloer, hoe dikker de laag. Laat achttien uur drogen bij een temperatuur van twintig graden Celsius. Zitten er daarna nog oneffenheden? Schuur deze dan weg of werk poreuze plekken bij met staalplamuur of een extra schraaplaag.

Stap 3: meng de twee componenten voor de gietvloer in de aangegeven verhouding. Meng met behulp van een boormachine en een schone korfmenger minstens twee minuten op vol vermogen tot een homogene massa. Doe dit altijd op een stuk karton zodat je niet op de ondervloer knoeit en draag beschermende kleding, handschoenen en een veiligheidsbril.

Stap 4: giet het mengsel in een emmer en daarna in gedeelten op de vloer. Verdeel het mengsel gelijkmatig met een plakspaan. Werk van de verste hoek en de randen richting de deur. Houd de spaan een beetje schuin. Wanneer je een mix van kleuren gebruikt, breng je nu direct een mooie vleug aan.

Stap 5: breng de topcoating aan in de gewenste kleur. Deze zorgt ervoor dat de tot nu toe glimmende gietvloer een matte afwerklaag krijgt die hem beschermt tegen krassen, verkleuringen en beschadigingen. Je kunt ook voor een glanzende, transparante coating of een kleurtje kiezen. Meng de coating een minuut, giet hem in een emmer en breng met een roller grondig aan. Rol met een droge roller na voor een gelijkmatige verdeling.

Tips: 

 • De kwasten en vachtrollers zijn moeilijk schoon te maken. Gebruik daarom voor iedere laag een nieuwe kwast en vachtroller.

 • Rol gelijkmatig, zonder dikke strepen, en werk zo snel mogelijk. Hoe lager de omgevingstemperatuur, hoe meer verwerkingstijd je hebt. Bereid je goed voor zodat je direct kunt gaan gieten. Werk zo nodig met twee personen. 

 • Verdeel de vloer desnoods met tape in vlakken als hulpmiddel om te zien of je op ieder vlak ongeveer evenveel gietvloermengsel gebruikt.

 • Laat elke laag goed drogen voordat je de volgende aanbrengt. Kun je er overheen lopen zonder dat de vloer beschadigt? Dan is hij droog. Iedere dag een nieuwe laag aanbrengen is het meest gebruikelijk. Wacht je langer dan twee dagen? Schuur de vloer dan eerst lichtjes en maak hem weer stofvrij. Loop in ieder geval altijd met schone, droge schoenen over de vloer.

 • Ga je de gietvloer in de badkamer leggen? Meng dan een antislipmiddel door de gietvloer, zodat je niet uitglijdt als de vloer nat is, of strooi fijne kwartskorrels of kleurvlokken in de topcoating als deze nog nat is.

 • Wacht minstens een dag na het aanbrengen van de laatste laag voordat je de vloer weer beloopt. Pas na een week is de vloer helemaal uitgehard en mogen er meubels geplaatst worden, het liefst met meubelviltglijders.

 • Ga je de gietvloer intensief gebruiken? Breng dan een tweede laag topcoating aan.

 • Met spijkerschoenen kun je over een nog natte laag lopen en eventuele luchtbelletjes verwijderen met een stekelroller.
   

giervloer zelf gieten

Hulp nodig?

Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt voor tips en materialen als je zelf een gietvloer wilt leggen.

Dit heb je nodig: