Je vloerbedekking schoonmaken? 7 tips

Mooie vloerbedekking mooi houden, het kan een hele uitdaging zijn. Zeker als de vloerbedekking intensief belopen wordt en als je (kleine) kinderen of huisdieren thuis hebt. Met onderstaande tips van Hubo is je vloerbedekking schoonmaken zo gebeurd.

Je vloerbedekking schoonmaken? 7 tips

Het beste onderhoud

Ook vloerbedekking kun je in topconditie houden. Wekelijks stofzuigen zorgt er al voor dat het grootste gedeelte van het stof en vuil verdwijnt. Als je te lang wacht met stofzuigen, verdwijnen stof, zand en dierenharen alleen maar dieper in de vloerbedekking. Daardoor is het moeilijker te verwijderen.

Tip: stofzuig steeds in een andere richting, zodat je alle hoekjes van de vloerbedekking bereikt.
 

tapijt reinigen

7 tips om vlekken te verwijderen of je complete vloerbedekking te reinigen

Een dure schoonmaakservice is niet nodig. Met onderstaande tips doe jij het eenvoudig zelf, of je nu een aantal vlekken wilt verwijderen of je complete vloerbedekking wilt schoonmaken.

Dit heb je nodig: water, doek of spons, emmer, stofzuiger, tapijtshampoo / tapijtreiniger of een huis-, tuin- en keukenmiddel.

1. Lauw water 
Breng zo snel mogelijk na het ontstaan van de vlek lauw water aan op de vlek. Dep vervolgens voorzichtig met een schone, droge doek. 

2. Tapijtshampoo of tapijtreiniger
Zie je de vlek nog steeds? Probeer een tapijtshampoo of tapijtreiniger en werk volgens de instructies op de verpakking. 

3. Bakpoeder
Strooi zo snel mogelijk bakpoeder op de vlek, giet er wat water overheen en laat het enkele uren intrekken. Dep het bakpoeder daarna weer op en herhaal dit totdat de vlek weg is.

4. Zuiveringszout
Strooi zout over de vlek of de hele vloerbedekking. Laat het vervolgens een nacht intrekken. De volgende ochtend hoef je de vloerbedekking enkel te stofzuigen. 

5. Witte natuurazijn
Meng witte natuurazijn en water in de verhouding 1:10. Dep een schone doek of spons in het mengsel en daarna op de vlek. 

6. Combinatie van zuiveringszout en azijn
Zuiveringszout helpt ook bij nare geurtjes, zoals van huisdieren, vocht / schimmel of sigarettenrook. Laat hiervoor vers zout 24 uur intrekken, nadat je het met een schone, zachte doek in het tapijt hebt gewreven. Een combinatie van zout en azijn helpt tegen sterke nare geurtjes. Met een mengsel van 50% azijn en 50% water en een schone spons of doek ga je de vloerbedekking schoonmaken. Als de vloerbedekking droog is, behandel je deze nog met het zuiveringszout zoals hierboven beschreven is.

7. Grote schoonmaakbeurt
Het is geen onnodige luxe om je vloerbedekking twee keer per jaar een grote schoonmaakbeurt te geven. Hiervoor kun je een stoomapparaat huren. Begin met een rondje stofzuigen, vul het stoomapparaat met tapijtreiniger en stomen maar.
 

stofzuiger op vloerbedekking

Tips:

  • Gebruik de vloerbedekking niet als je schoonmaakmiddelen laat intrekken. Let ook op dat er geen huisdieren over de vloerbedekking lopen.

  • Loop niet over het tapijt voordat het weer droog is.

  • Test de tapijtreiniger altijd eerst op een klein onopvallend stukje uit, bijvoorbeeld onder het bed. Je ziet dan of het schoonmaakmiddel je vloerbedekking niet verkleurt of beschadigt.

  • Hoe sneller je de vlek verwijdert, hoe kleiner de kans dat hij indroogt.

  • Dep altijd voorzichtig, anders wrijf je de vlek alleen maar dieper in de vloerbedekking.

  • Te veel water en schoonmaakmiddel met bleek kan bij een wollen tapijt verkleuringen veroorzaken.

  • Zet deuren en ramen open om je vloerbedekking zo snel mogelijk te laten drogen en schimmelvorming te voorkomen.

  • Er zijn ook mondstukken voor stofzuigers speciaal voor hoogpolig tapijt.
     

hond met vlek op vloerbedekking

Hulp nodig?

Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt. Hubo helpt je met tips en adviezen waardoor jij zelf je vloerbedekking kunt schoonmaken. We doen het samen.

Dit heb je nodig: