Snel (oude) verf verwijderen met deze tips

Is het de hoogste tijd om je houten kozijnen een opknapbeurt te geven? Wil je dat leuke tafeltje van een nieuwe lik verf voorzien? Dan is het belangrijk om eerst de oude verf te verwijderen. Hubo legt je uit hoe je dat aanpakt.

Snel (oude) verf verwijderen met deze tips

Hoe pak je het aan?

Er zijn verschillende manieren waarop je oude verf kunt verwijderen. Het kan met een verfkrabber en een verfafbrander, maar ook met afbijtmiddel op de moeilijk bereikbare plekken. Een verfafbrander werkt niet alleen gemakkelijker dan een normale brander, hij is ook minder brandgevaarlijk. Draag altijd bescherming, want er komen schadelijke dampen vrij als je aan de slag gaat met de verfafbrander en het afbijtmiddel.
 

verf verwijderen

Doe dit eerst

Voordat je de verf gaat verwijderen, haal je het hang- en sluitwerk van de deur of de kozijnen. Op deze manier kun je straks overal goed bij en beschadigt het hang- en sluitwerk zeker niet. Ga je met kozijnen aan de slag? Zorg er dan voor dat je de ruiten beschermt en de naastgelegen muren. Door de hitte van de verfafbrander zou je schroeiplekken of barsten in de ruiten kunnen veroorzaken. Gebruik een tegel, stuk blik of een breed plamuurmes ter bescherming. Klaar om te beginnen? Zet dan een veiligheidsbril op, doe een mondkapje voor en trek werkhandschoenen aan. Zorg ook voor een goede ventilatie in de ruimte.
 

verf verwijderen

Verf verwijderen doe je zo

Dit heb je nodig: verfkrabber, borstel, verfafbrander, afbijtmiddel, kwast, schuurpapier / schuurmachine en een doek.

Stap 1: loszittende verf en los vuil op je houten meubel of je kozijnen verwijder je eenvoudig met een schone verfkrabber. Veeg het vuil en de verf met een borstel goed weg.

Stap 2: zet de verfafbrander aan en verwarm de oude verf in de lengterichting over een lengte van zo’n tien centimeter. Houd de verfafbrander niet te lang op dezelfde plek, maar beweeg heen en weer. Zodra er blazen ontstaan, kun je gaan krabben. Krab de warme verflaag steeds direct weg met de verfkrabber, net zo lang tot het hout kaal is. 

Stap 3: gebruik voor de plekken waar je met de verfafbrander niet bij kunt afbijtmiddel. Breng het afbijtmiddel met een kwast aan, gelijkmatig en in een dikke laag, en laat het ongeveer twintig minuten inwerken. Je ziet de verf loskomen. Daarna kun je ook deze oude verf verwijderen met een verfkrabber. Herhaal deze stap totdat het hout kaal is.

Stap 4: schuur het kozijn of je meubelstuk grondig en maak het hout tot slot schoon met een natte doek.

Tips:

  • Zet niet te veel kracht tijdens het krabben. Je kunt het hout daarmee beschadigen, wat betekent dat je het weer moet repareren.

  • Is je verfkrabber niet scherp meer? Slijp deze dan voordat je de verf gaat verwijderen. 

  • Een staalborstel is een goed alternatief voor een verfkrabber.

  • Zie je dat het blik afbijtmiddel onder druk staat? Prik dan eerst een gaatje in de deksel met een priem voordat je het blik opent. Twijfel je? Doe dit dan ook. Na gebruik dicht je het gaatje met een schroef.
     

verf verwijderen

Hulp nodig?

Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt voor meer informatie en de juiste materialen om oude verf te verwijderen.

Dit heb je nodig: