Zelf een schuifpui plaatsen? Houd hier rekening mee

Een schuifpui is een meerwaarde voor je woning. Je haalt meer licht naar binnen en zorgt voor een verbinding tussen je huis en je tuin. Zelf een schuifpui plaatsen vraagt om wat expertise. Lees hieronder waar je op moet letten.

schuifpui plaatsen

Een nieuwe schuifpui plaatsen of je schuifpui vervangen?

Een schuifpui is zwaar, zeker de glasplaten. Vraag daarom een goed team mensen om hulp bij het klaren van deze klus. Zorg ervoor dat je te allen tijde veilig werkt om ook de veiligheid van je team te garanderen. Controleer meerdere keren de maten voordat je de schuifpui gaat plaatsen. Het zou vervelend zijn als het net niet past.

Ga je een nieuwe schuifpui plaatsen of een bestaande schuifpui vervangen? Voor het plaatsen van een nieuwe schuifpui moet een gat in de gevel gemaakt worden. Omdat dit meestal een draagmuur is, kun je hier niet zomaar een gat in slaan. Sloop je een draagmuur, dan kan je huis instorten of onherstelbaar beschadigen. Zorg voor een alternatief om de draagfunctie over te nemen, zoals een stalen balk. Zonder bouwtechnische kennis is zelf een schuifpui plaatsen niet aan te raden. Je kunt het sloopwerk ook aan een specialist uitbesteden en alleen zelf de schuifpui in het gat plaatsen.

Een bestaande schuifpui vervangen is eenvoudiger. Het gat is er dan al en je weet dat de constructie geen gevaar loopt. Begin allereerst met het afbreken van een eventuele oude schuifpui. Verwijder voorzichtig het glas en de glaslatten. Haal de tussendorpels en stijlen weg en slijp de kozijnankers met een slijptol af. Zorg dat alles weer goed schoon is voordat je de schuifpui gaat plaatsen. Huur een container om het puin af te voeren.

Tips: 

  • Informeer bij de gemeente of je een vergunning nodig hebt om een schuifpui te plaatsen.

  • Informeer bij de leverancier van de schuifpui wat het voor de garantie betekent als je deze zelf gaat plaatsen.
     

schuifpui plaatsen
schuifpui plaatsen

Schuifpui plaatsen in 5 stappen

Dit heb je nodig: schuifpui, waterpas, rolbandmaat, tochtbanden, glaslatten, siliconenkit en eventueel vulmiddel.

Stap 1: plaats het schuifdeel en zorg ervoor dat het goed past. Schuif de pui een paar keer open en dicht. Zorg ervoor dat de naden tussen het schuifdeel en het kozijn gelijk blijven tijdens het monteren.

Stap 2: controleer of de pui recht staat en of hij parallel en waterpas loopt met de muur. Meet ook na of hij in het midden staat door de afstand van de binnenzijde van de muur tot aan de kozijnhoeken op te meten. Deze afstanden moeten gelijk zijn.

Stap 3: plaats de glasplaat in de schuifpui als deze er nog niet inzit.

Stap 4: plaats tochtbanden en glaslatten.

Stap 5: stel de pui af en werk hem netjes af door siliconenkit op de randen van de schuifpui aan te brengen. Dit zorgt voor een betere isolatie. Vul grotere gaten op met vulmiddel.

Tips:

  • Schuift de pui niet gemakkelijk open en dicht? Smeer hem dan.

  • Een schuifpui plaatsen is een klus die veel geduld en nauwkeurigheid vereist. Staat hij ook maar iets scheef? Dan opent hij niet goed. Denk er dus goed over na of je zelf je schuifpui wilt plaatsen of dat je hiervoor een specialist inschakelt.
     

schuifpui plaatsen

Hulp nodig?

Meer tips of informatie nodig? Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt.

Dit heb je nodig: