Vochtige of muffe kruipruimte? Verbeter de ventilatie in een paar stappen

Een vochtige of muffe kruipruimte wil je voorkomen. Wanneer de ventilatie van je kruipruimte niet in orde is, verbeter je die in een paar eenvoudige stappen. Hubo legt je uit hoe je dit aanpakt.

kruipruimte ventileren

Waarom je een vochtige kruipruimte wilt voorkomen

Een vochtige kruipruimte geeft niet alleen stankoverlast, het kan ook je vloerbalken aantasten. Voorkom een vochtige kruipruimte door de ventilatie van de kruipruimte aan te pakken.

Tip: heb je al ventilatieopeningen maar toch last van vocht? Controleer dan of de openingen niet door planten of bladeren afgesloten worden.
 

kruipruimte ventileren

Ventilatie kruipruimte aanpakken

Dit heb je nodig: vuist, steenbeitel, ventilatieroosters, borstel, kant-en-klare specie, speciekuip, voegspijker, voegspecie, boormachine, PVC-buis, bochtjes (90 graden), zaag, PVC-lijm, beugel, volièregaas en een schop.

Stap 1: vervang het ventilatierooster. Hak het oude rooster los met een vuist en steenbeitel. Maak de opening eventueel op maat voor het nieuwe rooster.

Stap 2: borstel de stenen rondom de opening schoon. Maak de borstel nat en maak daarna de stenen rondom de opening nat met een natte borstel.

Stap 3: maak de specie aan. De specie is goed als het een stevige massa is. Breng wat specie in de opening aan en duw het rooster vast. Krab de voeg uit met een voegspijker als de specie wat uitgehard is. Doe dit tot een centimeter diep en laat de specie daarna volledig uitharden.

Stap 4: maak de voegspecie klaar. Deze specie is goed als het een stevige, aardvochtige massa is. Gebruik de voegspijker om de voegen rondom te vullen. Strijk na met een natte borstel.

Stap 5: ga nu aan de slag met de spouwmuurventilatie. Hak twee gaten in de buitenmuur, net boven het maaiveld op een meter afstand van de hoeken van de woning. Doe dit door de grootte van het gat op de muur af te tekenen. Maak de gaten zo groot als het ventilatierooster. Boor om de centimeter een gat op de lijn. Met een vuist en een beitel kun je het gat nu eenvoudig openmaken.

Stap 6: metsel vanaf de buitenkant met specie de ventilatieroosters in de gaten.

Stap 7: maak twee gaten in het binnenblad van de spouwmuur. Doe dit vanuit de kruipruimte op halve hoogte van de kruipruimte en wederom op een meter afstand vanaf de hoeken. Je gebruikt de luchtspouw tussen de binnen- en buitenmuur dan als ventilatie voor de kruipruimte.

Stap 8: heeft je huis geen spouwmuren? Plaats dan twee S-vormige ventilatiekokers in de achtergevel en twee in de voorgevel. Zaag hiervoor een PVC-buis op een lengte van vijftig centimeter. Lijm aan beide uiteinden een bocht zodat een S-vorm ontstaat. Verleng één zijde met een stuk PVC-buis van dertig centimeter.

Stap 9: graaf op een meter vanaf de hoek een ruim gat voor de buitengevel tot een diepte van vijftig centimeter.

Stap 10: de nieuwe ventilatiekoker moet tien centimeter boven het maaiveld uitsteken. Markeer op de gevel de plek waar het gat moet komen en boor in het hart daarvan door de muur. Hak het gat verder uit vanuit de kruipruimte. Ook hier kun je eerst gaten boren.

Stap 11: steek de nieuwe ventilatiekoker nu vanaf buiten door de muur heen. Smeer de kier tussen de koker en de muur aan de buitenkant dicht met specie. Gooi de kuil dicht en stamp de aarde aan, zodat de koker goed vastzit. Smeer nu ook de kier aan de binnenzijde dicht met specie, vanuit de kruipruimte.

Stap 12: zet de ventilatiekoker aan de bovenkant, net onder de bocht, vast met een beugel aan de buitenmuur. Sluit de opening van de buis af met gaas.
 

kruipruimte ventileren

Tips

  • Neem in één keer al je benodigdheden mee naar de kruipruimte, bijvoorbeeld in een speciekuip, want bij een nauwe kruipruimte is het niet eenvoudig om erin of eruit te kruipen.  

  • Draag werkhandschoenen en een veiligheidsbril en gebruik eventueel een handbeschermer.
     

kruipruimte ventileren

Hubo helpt

Meer tips of informatie nodig? Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt.

Dit heb je nodig: