Brandpreventie

Hubo helpt met Veilig Wonen. Zo hebben we heel wat handige artikelen die jou en jouw omgeving beschermen tegen de gevaren van brand. Wij hebben de producten, maar geven ook adviezen die bijdragen aan de juiste brandpreventie.

Brand_900

Tips om overbelasting te voorkomen

Vaak ontstaat brand door overbelasting van elektrische apparaten. Dit kan leiden tot brand doordat de bedrading te warm wordt. Houd daarom voldoende ruimte tussen de muur en elektrische apparaten, zoals de televisie, koelkast en gasfornuis. Gebruik hiervoor minstens 15 centimeter. Zo voorkom je overbelasting van je elektrische apparatuur en zorg ervoor dat ze op de juist manier geaard zijn. Schakel je apparatuur zoveel mogelijk uit als je weggaat. Een TV die op stand-by staat lijkt veilig. Toch kan het voorkomen dat er iets in het toestel doorbrandt en de brand overslaat.

Natuurlijk blijft de kans op brand ook met deze maatregelen aanwezig. Daarom is het belangrijk om op brand voorbereid te zijn, zodat de schade beperkt blijft. Hieronder hebben we een aantal producten voor je op een rijtje gezet die bijdragen aan een optimale brandpreventie:

Rookmelder
Rookmelders detecteren rook en waarschuwen je zodoende bij brand. Zeker ’s nachts is dit belangrijk: driekwart van de branden ontstaat tussen middernacht en zes uur ’s ochtends. Een goede rookmelder heeft een luide sirene en maakt je meteen wakker. 
Hang rookmelders minimaal in alle ruimtes waar je doorheen moet voor een veilige vluchtroute, zoals op de overloop, hal of gang van elke verdieping. Maak voor deze ruimte de keuze voor een rookmelder voorzien van noodverlichting. Voor optimale veiligheid zorg je dat ook elke slaapkamer voorzien is van een rookmelder.
Plaats rookmelders zoveel mogelijk in het midden van de ruimte aan het plafond en indien mogelijk, op 50 cm van alle muren. Heb je een schuin dak? Hang de rookmelder dan 25 cm lager dan de nok in verband met stilstaande lucht. Vergeet natuurlijk niet om na het ophangen van de rookmelder, deze ook te testen. Gebruik de testfunctie iedere maand om de rookmelder op werking te testen.

Hittemelder
In keukens en garages dient men een hittemelder toe te passen. Tijdens het koken of het starten van een auto kan er namelijk rook ontstaan. Een hittemelder reageert niet op rook, maar geeft alarm als de temperatuur in de ruimte boven de 60 graden komt. Op deze manier word je gewaarschuwd als er brand in een van deze ruimtes ontstaat. 

Koolmonoxidemelder
Koolmonoxide is kleurloos en reukloos gas. Van nature komt koolstofmonoxide in kleine hoeveelheden voor in de atmosfeer. In huis kunnen echter door verstopte rookkanalen, brand of een niet juist werkende verwarmingsinstallatie veel hogere hoeveelheden ontstaan. Een te hoge hoeveelheid koolstofmonoxide is levensgevaarlijk.
Een koolmonoxidemelder merkt hoge concentraties koolmonoxide in de lucht op en zal een alarm geven. Koolstofmonoxide is een klein beetje lichter dan lucht en zal dus opstijgen. Een koolmonoxidemelder plaats je in meerdere ruimtes in huis. Hang ze bij de de cv-ketel, in de ruimte van een eventuele geiser, maar wat erg belangrijk is dat hij op ademhalingshoogte hangt. In de slaapkamer en ter hoogte van de bank in de woonkamer bijvoorbeeld. Als extra veiligheidsmaatregel raden wij aan om jaarlijks de verwarmingsinstallatie te laten controleren, de schoorsteen eens per jaar te vegen en goed te ventileren.

Brandblusser
Er zijn diverse type brandblussers. De meest bekende zijn de schuim- en poederblusser. Beide type blussers zijn geschikt voor brandklasse A vaste stoffen en brandklasse B vloeibare stoffen. Daarnaast is de poederblusser tevens geschikt voor brandklasse C gasbranden.
In tegenstelling tot een schuimblusser, veroorzaakt een poederblusser veel nevenschade.

Blusdeken
Een ongeluk zit in een klein hoekje en een vlam in de pan kan dan ook iedereen overkomen. Blus een vlam in de pan nooit met water, dit werkt averechts: er kan een grote steekvlam ontstaan. Wij adviseren om in de keuken een blusdeken te plaatsen. Hiermee dek je de vlammen af, waardoor je de zuurstof ontneemt en de vlam zal doven.

Voorkom (letsel)schade van brand met de juiste brandpreventie artikelen. Hubo geeft graag een veilig advies!