Zelf je rozen snoeien en stekken: zo doe je dat!

De prachtige bloemen en de heerlijke geur van rozen is een echte aanwinst voor je tuin. Om zo lang mogelijk van je rozen te genieten, is het belangrijk om de rozen op het juiste moment te snoeien. Wil je nog meer rozen in je tuin? Dan kun je zelfs je rozen stekken. Wij vertellen je stap voor stap hoe.

Zelf je rozen snoeien en stekken: zo doe je dat!

Wanneer rozen snoeien?

Rozen snoeien doe je meestal twee keer per jaar. De eerste keer in het voorjaar (meestal in maart). Het is belangrijk om de rozen niet te snoeien wanneer het overdag nog vriest. Doe je dit wel? Dan kun je de plant beschadigen. Wanneer je de rozen snoeit in maart is het doel om de plant te verjongen en te laten groeien vanuit de basis. 

Na de bloei in de zomer is het belangrijk om de uitgebloeide bloemen te verwijderen. Op deze manier kan de rozenplant nieuwe bloemen gaan vormen. 

Vaak worden rozen ook in de winter nog gesnoeid. Dit om de plant winterklaar te maken, zodat ze beter bestand zijn tegen wind en vorst. 
 

rozen snoeien

Hoe moet ik mijn rozen snoeien?

Hoe je de rozen moet snoeien, is afhankelijk van welke soort roos je in je tuin hebt. Gebruik bij het snoeien van rozen altijd een scherpe snoeischaar en goede handschoenen.  De meeste rozen in de tuin zijn struikrozen, maar er zijn ook andere soorten zoals de klimroos, bodem bedekkende rozen, trosrozen en de stokroos. Wij zetten de verschillende soorten rozen en de manier van snoeien voor je uiteen:

Struikrozen
In de categorie struikrozen vallen onder andere de lage heesterrozen, miniatuurrozen, trosrozen en grootbloemige rozen. Struikrozen mag je heel kort terugsnoeien tot 10-15 cm van de grond. De takken van deze rozen kun je snoeien tot op zo’n 5 cm. 

Stokrozen
De stokroos moet je weer op een andere manier snoeien. Op de stok/stam ontstaan valse scheuten. Dit zijn uitlopers van de wilde roos die de onderstam van de stokroos levert. Scheur de valse scheuten altijd weg. Knip ze nooit af, want daaruit ontstaat een stompje waaruit nog meer uitlopers kunnen groeien. De uitlopers van een stokroos moet je dus niet snoeien, maar scheuren. 

Klimrozen
Eenmalig bloeiende klimrozen snoei je terug tot op de jonge scheuten. Op deze manier kent de klimroos volgend jaar een rijke bloei met veel mooie bloemen. Haal begin maart ook de oude takken weg, zodat de rozen zich kunnen verjongen. 

Bodem bedekkende rozen 
De naam bodem bedekkende rozen zegt het zelf al: het zijn rozenstruiken met soepele twijgen die zich plat op de grond leggen. Deze bodembedekkers dien je elke twee à drie jaar te snoeien. 
 

rozen snoeien en stekken

Stap voor stap je rozen stekken

Zoals eerder aangegeven zijn rozen een echte aanwinst in je tuin. Het zijn prachtige, tijdloze bloemen die ook nog eens heerlijk ruiken. Door je rozen te stekken kun je of jezelf of een ander gratis van deze prachtige plant voorzien. Wij vertellen je hoe je stap voor stap je rozen kunt stekken. Het is belangrijk om je rozen altijd na de bloei te stekken, dus rond eind augustus/begin september. 

Stap 1: zoek aan de rozenstruik naar een aantal rechte takjes en verwijder de bottels. 

Stap 2: knip deze takjes af, recht onder een zogenaamd oog. Dit is een dikker stukje waar een blad uit groeit. 

Stap 3: verwijder de bladeren van de onderste helft van je stekjes.

Stap 4: leg potscherven of hydrokorrels op de bodem van de potjes waarin je de rozen wilt gaan stekken. Vul deze vervolgens met zaai- en stekgrond. 

Stap 5: prik een gaatje in de aarde en stek het rozenstekje voor de helft in de grond. 

Stap 6: aangezien een stek in het begin nog geen wortels heeft en dus weinig vocht kan opzuigen, is het belangrijk om voor zo min mogelijk verdamping te zorgen door:
- een continu vochtige grond;
- weinig of geen bladeren aan de stek;
- houd de rozenstekken uit de volle zon en wind.

Een rozenstek is klaar om geplant te worden in de tuin, wanneer deze wortels gemaakt heeft. Dit is meestal in het voorjaar en dit kun je herkennen als uit het bovenste oog een blad begint te groeien. 
 

rozen stekken

Hubo voor advies

Bij Hubo hebben we alles voor het snoeien en stekken van onder andere rozen. Kom naar een Hubo bij jou in de buurt en ervaar zelf ons uitgebreide assortiment aan tuingereedschap en het persoonlijke advies. Onze medewerkers staan altijd voor je klaar.

Dit heb je nodig: