Pampasgras snoeien: zo doe je dat!

Pampasgras (Cortaderia) is een prachtig, laat bloeiend siergras dat bloeit met grote pluimen. Heb je pampasgras in je tuin? Dan is het belangrijk om het pampasgras ieder jaar te snoeien. Wij vertellen je hoe en wanneer.

Pampasgras snoeien

Pampasgras als blikvanger in je tuin

Pampasgras komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Pampasgras komt voor op de pampa, een subtropisch natuurlijk grasland. De dikke veerachtige pluimen staan op stevige stengels, zijn zilverachtig/wit/lichtroze en steken ver boven de rest van het gras uit. Deze pluimen verschijnen in september. Dit siergras vormt een ware blikvanger in je tuin, bijvoorbeeld bij de vijver, in de border of in een forse pot. 

Pampasgras is verkrijgbaar in verschillende soorten. Er zijn geen verschillen qua snoeien tussen de individuele soorten pampasgras.
 

Wanneer pampasgras snoeien?

Aangezien pampasgras in de strenge winter wel wat bescherming kan gebruiken, raden wij aan om pampasgras pas in het voorjaar terug te snoeien. Daarnaast is dit siergras in de winter ook erg mooi in je tuin. Verkleurt het blad vlak voor de winter geel? Bind dan de bladeren bij elkaar. Op deze manier bescherm je het hart van de plant tegen kou en teveel nattigheid. Voor wat extra bescherming kun je eventueel ook een rietmat of noppenfolie gebruiken.

Snoei het pampasgras nooit later dan begin maart, het zou namelijk kunnen dat je anders nieuwe, groene scheuten beschadigt.
 

Pampasgras snoeien

Hoe pampasgras snoeien?

Na de winter verliest pampasgras zijn charme. De pluimen zijn uitgedund en waarschijnlijk gedeeltelijk omgevallen. Zodra er in het voorjaar vanuit de wortels jonge scheutjes tevoorschijn komen, kun je de oude stengels tot maximaal 25 centimeter boven de grond afknippen. Op deze manier creëer je weer ruimte voor nieuwe bladeren en bloemstengels. Het snoeien van pampasgras doe je het beste met een scherpe heggenschaar of snoeischaar.

Draag bij het snoeien van pampasgras voor de zekerheid handschoenen, omdat de bladeren scherpe randen hebben waaraan je jezelf kunt snijden.

Een andere manier om pampasgras schoon te maken, is door ze uit te kammen met een kleine handhark of meertandige hark. Door dit meerdere malen te doen, wordt de spruit van binnenuit uitgekamd en dood plantmateriaal wort verwijderd. Licht en lucht dringen binnen, waardoor de jonge scheuten zich optimaal gaan ontwikkelen. 

Wees niet bang dat je teveel afsnoeit, vanaf mei is het siergras weer helemaal terug.
 

Pampasgras snoeien

Pampasgras snoeien? Hubo voor advies

Wordt het de hoogste tijd om het pampasgras in je tuin te snoeien, maar heb je niet het juiste gereedschap? Kom dan naar een Hubo bij jou in de buurt. Onze medewerkers helpen je graag met het maken van de juiste keuze.

Dit heb je nodig: