Moestuin aanleggen en bemesten: een handig stappenplan!

Wil je gaan genieten van verse en smaakvolle groenten en fruitsoorten uit je eigen moestuin? Maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij vertellen je stap voor stap hoe je een moestuin moet aanleggen, onderhouden en bemesten.

Moestuin aanleggen

Stap 1: kies de juiste plek

De juiste plek in je tuin voor het aanleggen van je moestuin is een plek met zowel zon als schaduw. Heb je weinig zonlicht in je tuin? Kies dan daar je groenten op uit. Bladgroenten en wortels doen het bijvoorbeeld prima zonder al teveel zonlicht. 

Maak de ondergrond vlak, zodat regen- en/of sproeiwater goed opgenomen kan worden door de planten.
 

Stap 2: goede grond

De kwaliteit van de grond is erg belangrijk. Bereid de grond van je moestuin grondig voor door de aarde goed om te woelen en eventueel oude planten en onkruid zoveel mogelijk te verwijderen. Voordat je begint met het aanleggen van de moestuin is het belangrijk dat de grond niet meer bevroren of te vochtig is. Zaadjes kunnen dan niet goed kiemen. 

Hark de bovenste laag goed los, egaliseer de grond en hoog indien nodig op met tuinaarde. Zorg dat de bovenste 10 cm van het zaaibed bedekt is met moestuingrond.
 

Moestuin aanleggen

Stap 3: moestuin bemesten

De derde stap, het bemesten van je moestuin, is een belangrijke stap. Gebruik hiervoor niet te zware bemesting, omdat kiemplantjes daar niet goed tegen kunnen. Een organische bemesting werkt voor een moestuin het beste. Vooral groenten houden er wel van om in de watten gelegd te worden met wat compost.
 

Stap 4: maak kweekvakken

Bij het aanleggen van je moestuin is het slim om gebruik te maken van kweekvakken. Per vak is het verstandig om één soort gewasgroep bij elkaar te planten. Denk bijvoorbeeld aan een vak voor peulgewassen, een vak voor koolsoorten, een vak voor fruitsoorten, etc.
 

Moestuin aanleggen

Stap 5: zaai op het juiste moment

Het juiste zaaimoment is per groente verschillend. Het advies op de verpakking is slechts een richtlijn. Houd voor de zekerheid altijd de weersvoorspellingen in de gaten. Is dit één van de eerste keren dat je een moestuin aanlegt? Begin dan met groenten die eenvoudig te kweken zijn, zoals sla, courgette, wortels, radijs, spinazie en snijbiet. Deze groenten vereisen, naast water, weinig verzorging. 

De meeste zaden kun je in de lente direct in de volle grond zaaien. Wil je de natuur een stapje voor zijn? Dan kun je vanaf februari al beginnen met binnen voorzaaien in een potje op de vensterbak of een speciale kweekbak. De plantjes mogen dan rond april naar buiten verplaatst worden. 

Wist je dat sommige soorten zelfs binnen voorgezaaid moeten worden? Dit geldt voornamelijk voor mediterrane groenten als paprika’s en tomaten.
 

Stap 6: niet te diep zaaien

Hoe dieper je de groenten en fruitsoorten zaait, hoe groter de kans op rotten. Daarnaast hebben moestuinzaadjes weinig diepte nodig. Een fijne regel om hierbij aan te houden is dat je het zaadje zo diep zaait als het groot is wanneer je het zaadje verticaal houdt.
 

Stap 7: het onderhoud

Na het bemesten en aanleggen van je moestuin is het van belang om de moestuin goed te onderhouden. Geef onkruid geen kans en geef de gewassen in je moestuin voldoende water.
 

Moestuin aanleggen

Naar Hubo voor advies

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het aanleggen van je moestuin? Kom dan naar een Hubo bij jou in de buurt. Wij hebben een uitgebreid assortiment zaden en natuurlijk ook de juiste soorten grond en bemesting. Laat je adviseren door één van onze medewerkers.

Dit heb je nodig: