Doe het zelf: maak een plantenbak

Deze leuke plantenbak is niet alleen eenvoudig om te maken, maar is ook nog eens op verschillende plekken te gebruiken! Je kunt ze natuurlijk tegen een muur zetten, maar ook tegen de zijkant van een schuurtje staan ze erg mooi. Zet er meerdere naast elkaar, en je creëert zo een fleurige afscheiding! Tomatenplanten bijvoorbeeld voelen zich ook thuis in deze bak, leuk met een potje kruiden erboven!

Doe het zelf: plantenbak

Geef die saaie muur een oppepper!

De plantenbak is een originele oplossing om een saaie plek mooi aan te kleden met bloempotten. Deze fraaie houten plantenbak maak je makkelijk zelf. Aan het paneel kun je beugels met bloempotten hangen.
 

Boodschappenlijst

• 4x Plank lariks/douglas geschaafd 1,6 x 14,5 x 240 cm (onbehandeld)
• 1x Plank lariks/douglas geschaafd 1,6 x 14,5 x 400 cm (onbehandeld)
• 28x Schroeven 3,5 x 35 mm
• 38x Schroeven 4 x 30 mm

plantenbak
 

Voorbereiding

Zaag de planken op maat volgens de maten en aantallen hieronder:

tabel maten hout

1

Leg 3 planken (onderdeel A) evenwijdig aan elkaar met 1,6 cm tussenruimte.

2

Monteer de eerste dwarsligger (onderdeel B) op 60 cm, gemeten vanaf wat later de onderkant wordt van de staanders. Monteer de volgende 2 dwarsliggers (onderdeel B) met 30 cm tussenruimte. Gebruik hiervoor 6 schroeven per dwarsligger (totaal 18 schroeven 4 x 30 mm).

3

Maak 2 u-vormen door 2 planken (onderdeel E) haaks te monteren op de achterzijde (onderdeel C). Gebruik per verbinding 2 schroeven en schroef deze door de achterzijde (onderdeel C) op de kopse kant van de zijkanten (onderdeel E) (totaal 8 schroeven 3,5 x 35 mm).

4

Monteer de eerste u-vorm tegen de onderkant van de staanders middels 2 schroeven per staander (onderdeel A) (totaal 6 schroeven 4 x 30 mm).

5

Leg de tweede u-vorm tegen de reeds gemonteerde u-vorm en monteer deze op dezelfde wijze als in stap 4 op de staanders (totaal 6 schroeven 4 x 30 mm).

6

Bevestig de voorzijde van de bloembak door 2 planken (onderdeel C) te monteren op de 2 u-vormen. Gebruik hiervoor 2 schroeven per verbinding (totaal 8 schroeven 3,5 x 35 mm).

7

Leg de 3 bodemplanken (onderdeel F) in de breedte in de bak en monteer deze met 2 schroeven per verbinding door beide zijkanten van de bak (onderdeel E) en de kopse kant van de bodemplanken (onderdeel F) (totaal 12 schroeven 3,5 x 35 mm).

8

Om de bloembak te verstevigen, bevestig de verbindingsklampen (onderdeel D) aan de binnenkant van de bak, aan de voorzijde, middels 2 schroeven (4 x 30 mm) per verbinding (totaal 8 schroeven 4 x 30 mm).

Klusadvies

Om scheurvorming te voorkomen, is het advies de gaten voor te boren met een dunnere boor dan de dikte van schroeven.
 

  • Schroef bij een vlakke plank-op-plank montage de schroeven diagonaal in het hout ten behoeve van de stabiliteit.

  • Als je de schroeven niet soepel in het hout krijgt, kun je groene zeep gebruiken.

  • Eventuele ruwe delen kun je opschuren.

Dit heb je nodig: