Je eigen tuintafel maken met dit stappenplan

Hoe leuk is het om in je tuin te genieten van je zelfgemaakte tuintafel? Ben je handig en houd je van klussen? Dan is dit klusblog echt iets voor jou. Wij vertellen hoe je stap voor stap je eigen tuintafel kunt maken. 

In dit artikel gaan we uit van het maken van een tuintafel van steigerhout, maar je kunt natuurlijk ook andere houtsoorten gebruiken.
 

tuintafel

Stap 1: alles op maat zagen

Of je nou zelf je steigerhouten planken op maat gaat zagen of deze op maat laat zagen bij een Hubo bij jou in de buurt: houd de volgende maten en aantallen aan:

Item   Aantal    Materiaal               Formaat              Lengte
A         8             steigerhout          30 x 195 mm       720 mm
B         5             steigerhout          30 x 195 mm       2450 mm
C         2             verbindingslat     30 x 62 mm         2370 mm
D        4              verbindingslat     30 x 62 mm         835 mm
 

Stap 2: het tafelblad maken

a) Leg de twee lange verbindingslatten (C) en twee korte verbindingslatten (D) op een vlakke ondergrond tegen elkaar aan als een rechthoek. Schroef de lange latten tegen de kopse kanten van de korte latten aan.

b) Plaats vervolgens op 1/3e en 2/3e van de zojuist gemaakte rechthoek de andere twee korte verbindingslatten (D). Schroef de lange verbindingslatten tegen de kopse kanten van de korte latten aan.

c)    Schroef daarna de vijf lange steigerhouten planken (B) op de zojuist gemaakte constructie. Zorg ervoor dat zowel aan de lange als aan de korte zijde een overstek is van 3 cm.
 

tuintafel

Stap 3: de poten maken

De derde stap is het maken van de poten van de tuintafel. Schroef twee korte steigerhouten planken (A) aan de lange zijden tegen de kopse kanten op elkaar. Herhaal deze stap vier keer, zodat je vier tafelpoten hebt.
 

Stap 4: maak de poten aan het tafelblad vast

Draai het tafelblad om, zodat je de poten kunt bevestigen. Zorg ervoor dat het tafelblad stevig ligt op een vlakke ondergrond. Schroef de steigerhouten poten aan de buitenkant onder het tafelblad vast (tegen de constructie van de verbindingslatten). Bevestig de poten aan de kopse kanten van het tafelblad.
 

tuintafel

Stap 5: afwerken

Wil je lang genieten van je tuintafel? Dan is het aan te raden om deze te behandelen met olie of beits. Het is natuurlijk ook een optie om je tuintafel in een mooie kleur te schilderen. 

Voordat je gaat oliën, beitsen of schilderen is het belangrijk om de tafel goed op te schuren en te ontvetten. Wil je de houtnerf blijven zien? Kies dan voor een olie, beits of transparante lak. Wil je de tafel dekkend verven? Voorzie je tuintafel dan eerst van een laag grondverf en laat dit goed uitharden, voordat je hem aflakt.

Et voilà, in vijf stappen is jouw zelfgemaakte steigerhouten tuintafel klaar voor gebruik.
 

tuintafel

Hubo helpt

Wil je zelf een tuintafel maken? Kom dan naar een Hubo bij jou in de buurt. Wij adviseren je graag over de juiste houtsoort en de benodigde materialen. Onze professionele medewerkers staan altijd voor je klaar.

Dit heb je nodig: