Je eigen dakterras aanleggen met ons stappenplan

Beschik je over een saai plat dak? Dan wordt het de hoogste tijd om daar iets leuks mee te doen. In dit stappenplan vertellen we je hoe je zelf een dakterras kunt maken en aanleggen. The place to be om in de zomer lekker te genieten van het mooie weer.

dakterras aanleggen

De benodigdheden

Wat heb je allemaal nodig voor het aanleggen van een dakterras:
 

dakterras aanleggen

Is het dak geschikt?

Niet elke dakconstructie is geschikt voor het maken van een dakterras. Controleer voor de zekerheid altijd (met bijvoorbeeld de hulp van een expert) of de constructie van je dak geschikt is.

Tref de juiste voorbereidingen

Een dakterras aanleggen klinkt als werken op hoogte. Veiligheid staat hierbij altijd voorop. Neem extra veiligheidsmaatregelen zoals klimmateriaal, valbeveiliging, goede schoenen. Alle voorbereidingen getroffen? Zorg ervoor dat je dak helemaal schoongeveegd is, voordat je start met het maken van je dakterras. 

Zorg voor de juiste support

De vlonderplanken waarmee je het dakterras gaat maken, moeten ergens op kunnen rusten. Hiervoor gebruik je de hardhouten regels. Leg de regels altijd in de richting van de waterafvoer. Ga voor parallelle regels met een tussenruimte van 30 tot 40 cm per regel. 

Maak gebruik van tegeldragers om én de bedekking van je platte dak te beschermen én te zorgen voor een optimale waterafvoer. 
 

De eerste plank leggen

Nu kun je starten met het leggen van de eerste vlonderplank. Leg de vlonderplank dwars op de eerder gelegde regels. Gebruik hiervoor een winkelhaak, zodat je plank haaks op de regels ligt. Ligt hij goed? Schroef de vlonderplank dan vast. 

Wil je dat de schroeven netjes in de plank vallen? Zorg er dan voor dat je eerst voorboort met een houtboor en daarna de gaten verruimt met een verzinkboor. 
 

Het terras leggen

Nu de eerste vlonderplank helemaal goed ligt, ga je verder met de volgende vlonderplanken. Gebruik een houten lat van 1 cm dik om de ruimte tussen de vlonderplanken te bepalen. Dit voorkomt namelijk meetfouten. Controleer tussendoor met de winkelhaak of de regels haaks op de vlonderplanken staan. Schroef de planken vast.

De afvoer

Een afvoer is onmisbaar voor het te maken dakterras. Zaag de contouren van de afvoer uit de planken, zodat je originele afvoer weer bereikbaar is. Voorzie de afvoer van een bolrooster. Het voordeel van een bolrooster is dat je een verstopte afvoer op die manier voorkomt.  

Je dakterras is nu klaar. Tijd dus om het mooi in te gaan richten en gezellig te gaan maken. Genieten maar.
 

Hubo voor advies

Ben je op zoek naar mooi hout voor het aanleggen van je dakterras? Kom dan naar een Hubo bij jou in de buurt. Onze medewerkers helpen je graag met het maken van de beste keuzes in jouw persoonlijke situatie. Graag tot snel.

Dit heb je nodig: