In 8 stappen zelf je tuinverlichting aanleggen

Tuinverlichting biedt meerdere voordelen. Met de juiste verlichting kun je langer genieten van het buitenzijn, creëer je een gezellige sfeer én het werkt ook nog eens preventief tegen inbraak. Ben je handig? Gebruik dan ons stappenplan voor het aanleggen van je tuinverlichting.

tuinverlichting aanleggen
tuinverlichting aanleggen

Verschillende soorten tuinverlichting

Voordat je kunt starten met het aanleggen van je tuinverlichting is het slim om jezelf te verdiepen in de verschillende soorten tuinverlichting. Je hebt de keuze uit:
 

 • LED verlichting
  LED tuinverlichting is ontzettend duurzaam. LED verlichting is een zuinige keuze en de verlichting wordt niet warm, waardoor he teen stuk veiliger is voor mens en dier.

 • Spaarlamp
  De spaarlamp is niet alleen voordelig, maar geeft ook sfeervol en warm licht af.

 • Hallogeen tuinverlichting
  Wil je ook tuinverlichting met sensor aanleggen? Dan is dit bijna altijd hallogeen verlichting. Hallogeen licht is namelijk erg fel en helder.

 • Solar verlichting
  Het fijne aan solar verlichting is dat je geen stroom hoeft aan te sluiten. Solar verlichting laadt zich op met daglicht en gaat licht geven zodra het donker wordt. 


Bij Hubo hebben we een uitgebreid assortiment buitenverlichting.
 

tuinverlichting aanleggen

Stappenplan tuinverlichting aanleggen

Wanneer je de juiste verlichting gevonden hebt, wordt het tijd om te starten met het aanleggen van je tuinverlichting. 

Benodigdheden 
Tuinverlichting
Transformator om tussen het stopcontact binnen en de buitenverlichting te plaatsen
Kabels
Kabelverbinders
Verlengkabels
Schep om de kabels in te graven 
Kabelclips

Stap 1: veiligheid
Wanneer je gaat werken met verlichting staat veiligheid op nummer één. Zorg er allereerst voor dat de elektriciteit is uitgeschakeld. Werk daarnaast altijd met waterdichte en geaarde onderdelen en breng het aantal volt terug naar 12 met een transformator. 

Stap 2: het lichtplan 
Gaat het om een wat groter tuinverlichting project? Dan raden we aan om een lichtplan op te stellen. In dit lichtplan neem je alle toekomstige lichtpunten, inclusief eventuele stopcontacten en overige elektra in de tuin mee. Wat is de functie van de tuinverlichting? Is het puur voor de sfeer of juist voor de veiligheid? Maak een goede combinatie tussen sfeerverlichting en functionele verlichting. 

Stap 3: de kabels
Na het maken van het lichtplan reken je eenvoudig uit hoeveel meter kabel je nodig hebt. Graaf vervolgens de grondkabel in. Doe dit altijd op een minimale diepte van 50 cm, om de veiligheid te kunnen waarborgen. Het is het eenvoudigste om de grondkabel in één stuk te leggen en bij ieder lichtpunt of aansluiting een lusje te maken. Zo creëer je overlengte in de kabel wat het aanleggen van de tuinverlichting of stopcontacten vergemakkelijkt.

Stap 4: de tuinverlichting aanleggen
Nu wordt het tijd om je tuinverlichting op de juiste manier aan te leggen:

Wandlampen
Heb je een nieuwbouwwoning? Dan zit er vaak al een 230 volt aansluiting op de gevel waarop je een buitenlamp kunt aansluiten. Volg hierbij altijd de gebruiksaanwijzing van de buitenlamp. Moet je nog een gat door de gevel boren? Doe dit dan van buiten naar binnen en altijd met beleid. Boor altijd iets schuin omhoog naar binnen, zodat je voorkomt dat er water via het stroompunt naar binnen kan lopen. 

Staande buitenlampen 
Staande buitenlampen kun je op verschillende manieren vastzetten. Denk aan op de bestrating of op de vlonder. Maar je kunt ook gebruik maken van een grondspie of een fundatieblok op maat. Bij grote buitenlampen wordt er soms een speciaal ankersetje meegeleverd voor het monteren. 

Tuin- en grondspots
Deze groep tuinverlichting vraagt om wat extra aandacht. Spots worden bijna altijd aangesloten op een flexibel neopreensnoer voor een goede, waterdichte aansluiting op de wartel. Deze snoer sluit je vervolgens aan op de grondkabel door het plaatsen van een stopcontact ter hoogte van de spot. Wil je geen bekabeling boven de grond? Maak dan gebruik van een waterdichte gietmof en sluit deze aan op de grondkabel. 

Je kunt de kabels vanaf de transformator naar de armaturen van de tuinverlichting leiden om de stroom naar de juiste plek te krijgen. 

Stap 5: aansluiten
Sluit als eerste de kabel op de transformator aan. En test voor de zekerheid de tuinverlichting door een kleine tuinlamp op het andere uiteinde van de kabel aan te sluiten (zet hiervoor de elektriciteit weer eventjes aan). Zet de transformator aan. Sla het testen nooit over, want als de kabel eenmaal onder de grond zit en niet werkt, wordt het een stuk lastiger om de tuinverlichting aan te sluiten. 

De werkwijze om kabels aan te sluiten is als volgt:

 • Snijd het omhulsel van de kabel weg, gebruik hiervoor een striptang.

 • Verbind de draden in de doos, kleur aan kleur. 

 • Voer de kabel in de doos met de bijbehorende wartel en rubberring. Op deze manier voorkom je dat er water in de doos komt. 

 • Prik de condensgaatjes onder in de doos open met een scherp voorwerp. 


Nu kun je de tuinverlichting aansluiten op de uiteinden van de kabels. 

Stap 6: kabels wegwerken 
Werk de kabels weg in de grond of laat ze mooi straks langs de wanden lopen door te werken met kabelclips. 

Stap 7: elektriciteit inschakelen 
Heb je alles gecontroleerd? Schakel dan pas de elektriciteit weer in. 

Stap 8: genieten maar
Wordt het inmiddels al donker? Doe je nieuwe tuinverlichting aan en geniet van het mooie resultaat. 
 

tuinverlichting aanleggen

Hubo helpt

Bij Hubo beschikken we over een uitgebreid assortiment buitenverlichting en toebehoren. Wij hebben alles in huis voor het op de juiste manier aanleggen van je tuinverlichting. Kom naar een Hubo bij jou in de buurt en laat je adviseren.

Dit heb je nodig: