Hoe en wanneer moet ik Sedum snoeien?

Sedum, ook wel Hemelsleutel genoemd, is verkrijgbaar in diverse soorten, vormen en kleuren. Het is een bodembedekker die in vele tuinen voorkomt. De meeste bekende is de Sedum Hebstfreude. In dit artikel vertellen we je hoe en wanneer je de Sedum moet snoeien.

Sedum snoeien

Sedum

Sedum is een sterke, dikke, vlezige bladplant en behoort tot de vetplantenfamilie. De bladeren van deze plant kunnen per soort enorm verschillen qua grootte en kleur. De Sedum is een echte klassieker in je tuin

Eén van de redenen waarom de Sedum zo populair is, is omdat hij kleur toevoegt aan de border wanneer de meeste vaste planten al over hun hoogtepunt heen zijn. Sedum bloeit vanaf augustus tot in de late herfst. De kleuren van de bloemen variëren van roze tot robijnrood, paasrood en wit. 
 

Sedum snoeien

Sedum snoeien: hoe doe je dat?

Bij het snoeien van de Sedum maken we onderscheid tussen de grotere en de kleinere soorten. 

Grotere Sedum soorten
De grotere Sedum soorten hebben nogal eens de neiging om uit elkaar te vallen, doordat de bloemschermen erg zwaar zijn. Dit kan je voorkomen door ze op te binden, maar het is slimmer om de Sedum in het vroege voorjaar te snoeien. 

Een Sedum kun je snoeien door de topjes eruit te knippen. De bloei begint dan net iets later en de bloemschermen zijn dan wat minder groot en minder zwaar. 

Een andere methode is door met een spitvork de hele plant even op te tillen. Op deze manier ontstaat er wortelbeschadiging wat hetzelfde effect heeft als het snoeien van de Sedum. 

Kleinere Sedum soorten 
De kleinere soorten Sedum moeten af en toe wat ingetoomd worden. Simpelweg door de randen, die vaak over het pad gaan groeien, wat bij te knippen. 

Het snoeien van de Sedum bestaat daarnaast voornamelijk uit het wegknippen van de uitgebloeide bloemschermen in het vroege voorjaar. 
 

Sedum snoeien
Sedum snoeien

Wanneer snoeien?

In november sterven de meeste soorten Sedum af, waardoor de bloemen en de stelen van de plant bruin worden. Vaak vindt men dat niet mooi en wordt ervoor gekozen om de Sedum al meteen in november te snoeien. Maar, let wel op dat er in het late najaar water in de afgescheurde of afgeknipte stengels kan lopen. Als het gaat vriezen zorgt dit voor vorstschade. 

Het beste is dan ook om de Sedum in het voorjaar, rond april, te snoeien. En ja, ook dan kan het nog vriezen, maar je beperkt zo wel het bevriezingsgevaar in de winter.

Kom naar Hubo

Wil je de Sedum in je tuin gaan snoeien? Kom dan naar een Hubo bij jou in de buurt. Onze professionele medewerkers kijken graag met je mee voor de juiste gereedschappen voor het snoeien van de Sedum. Graag tot snel.

Dit heb je nodig: