Drie manieren om zelf een boomstronk te verwijderen

Een boomstronk in de tuin is voor velen een doorn in het oog. Ondanks dat het verwijderen van een boomstronk een zware klus is, is het een klus die je zelf kunt klaren. Wij lichten je verschillende manieren toe om een boomstronk te verwijderen. 

Drie manieren om zelf een boomstronk te verwijderen

Vaak worden bomen gekapt, maar wordt de boomstronk vervolgens niet verwijderd. Het kan dus zomaar gebeuren dat je een boomstronk in de tuin hebt, waar je graag vanaf wilt. Omdat dit je bijvoorbeeld belemmert in je tuinplannen bij het aanleggen van een gazon of terras. De hoogste tijd dus om afscheid te nemen van deze boomstronk.
 

boomstronk

Boomstronk verwijderen: diverse manieren

Er zijn verschillende manieren om een boomstronk uit je tuin te verwijderen. Wij zetten een aantal manieren voor je uiteen.

1. De boomstronk uitgraven 
Veel mensen verwijderen een boomstronk door deze uit te graven. Een karwei dat aardig wat tijd en inspanning kost, maar ook een karwei dat zeker niet onmogelijk is. Je weet van tevoren nooit hoeveel tijd het kost om een boomstronk uit te graven, omdat je niet weet hoe diep de wortels precies zitten. 

Wat heb ik nodig:
⦁ Een schop
⦁ Een bijl
⦁ Een takkenzaag

Stappenplan:
1. Begin met het graven van een geul rondom de boomstronk, zodat de kluit bloot komt te liggen. 
2. Probeer hardnekkige wortels met een bijl of takkenzaag te verwijderen. 
3. Is de boomstronk zo goed als los? Til deze er dan voorzichtig uit. Dit doe je het beste met meerdere mensen, omdat een kluit erg zwaar kan zijn. 

2. De boomstronk eruit trekken 
Heb je minder geduld? Dan kun je de boomstronk ook verwijderen door deze eruit te trekken. Hiervoor heb je wel een sterk voertuig zoals een tractor of een flinke auto nodig. Maar als de wortels te diep zitten, is deze methode niet aan te raden. Gaat het om een boomstronk van een jonge boom? Dan kun je deze er wel uit trekken op deze manier. 

Je hebt een voertuig met een trekhaak of ander bevestigingspunt nodig en een spanband. Bevestig de spanband het liefst zo laag mogelijk om de boomstronk. 

3. Boomstronk verwijderen met een stobbenfrees
Een professionele boomstronk verwijderaar maakt voor het verwijderen van de boomstronk gebruik van een stobbenfrees. Een stobbenfrees kan een boomstronk tot ongeveer 45 centimeter onder het oppervlak totaal verpulveren. Bij het gebruik van een stobbenfrees hoeft de boomstronk van tevoren niet uitgegraven te worden. De resten die de stobbenfrees achterlaat zijn goed voor de grond en de groei van eventuele nieuwe gewassen. 

Vind je het toch een lastige of te tijdrovende klus? Dan kun je er natuurlijk ook altijd voor kiezen om een professioneel bedrijf de boomstronk te laten verwijderen. 
 

boomstronk zagen

Hubo helpt

Ben je een echte doe-het-zelver en wil je dus graag zelf de uitdaging met de boomstronk aangaan? Kom dan naar een Hubo bij jou in de buurt en laat je adviseren over de juiste materialen. Wij staan altijd voor je klaar met een passend advies.

Dit heb je nodig: