Dit zijn de 10 beste bodembedekkers tegen onkruid

Vooral onder struiken en bomen, op plekken waar je gazon niet groeit, groeit onkruid goed. Wil je onkruid in je tuin voorkomen? Kies dan voor de juiste bodembedekkers. Wij zetten de beste bodembedekkers tegen onkruid voor je op een rijtje.

bodembedekkers

Bodembedekkers zorgen er niet alleen voor dat onkruid geen kans krijgt, maar zorgen er daarnaast ook voor dat de grond niet snel uitdroogt. De bodembedekker is een breed-uitgroeiende tuinplantengroep die door middel van zijn kruipende twijgen de bodem zo begroeit dat het bladerdek de bodem volledig sluit. Het gevolg? Zonlicht kan de bodem niet meer bereiken, waardoor onkruid geen kans meer krijgt.
 

bodembedekkers

Aanplanten in het najaar

Het najaar is het perfecte jaargetijde om de bodembedekkers tegen onkruid aan te planten. Door de relatief warme grond gaat de plant nog wortelen, waardoor ze in het voorjaar sneller uitlopen. Door de bodembedekkers in het najaar te planten, ben je eerder verzekerd van een dichtgegroeid tapijt.
 

Bodembedekkers tegen onkruid op een rijtje

Er zijn veel bodembedekkers die ingezet kunnen worden om onkruid te voorkomen. Veelvoorkomende en onderhoudsarme bodembedekkers zijn:

Schaduwkruid – Pachysandra
Dit is één van de beste bodembedekkers in de schaduw. Schaduwkruid vormt veel ondergrondse uitlopers die al binnen een jaar een groen tapijtje in je tuin vormen. Kenmerkend zijn de dikke, donkergroene bladeren met van april tot juni onopvallende witte bloemetjes. 

Kattenkruid – Nepata
Kattenkruid is een goede bodembedekker voor een zonnige plek. De paarse bloemen van de Nepata steken af bij het neutrale, grijze, behaarde blad. Let wel op dat je kattenkruid enkel plant wanneer je een kattenliefhebber bent. Katten zijn dol op deze planten en spelen er graag mee. 

Maagdenpalm – Vinca
Dit is een klassieke bodembedekker die het goed doet op zowel een zonnige als een schaduwrijke standplaats. Kenmerkend is het ovaalvormige, groene blad met een prachtige, glimmende gloed. De Vinca is te verkrijgen in een grootbladige en kleinbladige variant met bloemetjes in de kleuren blauw, wit of paars. 

Klimop – Hedera
Klimop is niet alleen te gebruiken als klimplant, maar ook als bodembedekker. De Hedera vormt snel een groen tapijt. Wanneer de bodem goed is dichtgegroeid, krijgt onkruid echt geen kans meer. Wil je echt helemaal geen onkruid meer in je tuin? Combineer klimop dan met anti-worteldoek. Maak gaatjes in het doek waar de planten moeten komen. Het nadeel van klimop is dat de plant alles kan overwoekeren. 

Goudaardbei – Waldsteinia ternatia
Dit is een vrolijke bodembedekker met leuke, gele bloemetjes. Het is familie van de aardbeienplant, maar er groeien geen vruchtjes aan. De goudaardbei doet het goed in de schaduw of de halfschaduw. 

Dwergmispel – Cotoneaster dammeri
Dwergmispel is een dichte struik met kleine, donkergroene, glanzende blaadjes. Het leuke aan deze bodembedekker is dat hij bloeit van mei tot juni met witte bloemen, waarna zich rode bessen vormen. 

Ezelsoor – Stachys byzantina
De groenbladige ezelsoorsoorten zijn perfecte bodembedekkers tegen onkruid die weinig onderhoud vragen. Ze bloeien met witte of roze bloemen. Te planten in de schaduw of halfschaduw. 

Vrouwenmantel – Alchemilla mollis
Vrouwenmantel is een kruid met een vrolijke geelgroene kleur. Het is een makkelijke, wintergroene plant die goed groeit in zowel de zon als in de halfschaduw. Vrouwenmantel is een bodembedekker die mooi combineert met rozen. 

Ooievaarsbek – Geranium macrorrhizum
De Ooievaarsbek is een goede bodembedekker die in de zomer bloeit met mooie, zachtroze bloemetjes. Het is een wintergroene bodembedekker die het ook goed doet in de schaduw. 

Salie – Berggarten
Het grijsgroene blad van Salie zorgt ervoor dat deze bodembedekker bijna met alle planten goed combineert. Daarnaast blijft hij vrij laag. De mooie grijze bladeren blijven er het hele jaar aan zitten. In de zomer worden deze bladeren gecombineerd met paarse bloemen. 
 

bodembedekkers

Hubo helpt

Naast dat bodembedekkers helpen tegen onkruid hebben wij ook nog een aantal dingen in ons assortiment. Van antiworteldoek tot een schoffel en vloeibare bestrijdingsmiddelen. Informeer bij een Hubo bij jou in de buurt naar de mogelijkheden.

Dit heb je nodig: