De tuin ophogen en egaliseren: zo doe je dat

Met het egaliseren van je tuin creëer je een goede basis voor het realiseren van nieuwe tuinplannen. De tuin egaliseren is het voorbereidende werk voor bijvoorbeeld bestrating of het aanleggen van een terras. Wil je de tuin eerst ophogen? Dan egaliseer je na het aanbrengen van de nieuwe grond. 

tuin ophogen

Je tuin ophogen

Heb je last van verzakkingen en/of staan er altijd plassen water op bepaalde plekken in je tuin? Dan moet je, voordat je de tuin gaat egaliseren, de tuin eerst ophogen. Er zijn diverse redenen voor het ophogen van je tuin:

 • Verzakkingen

 • Afwatering

 • Hoogteverschillen

 • Bestrating
   

Stappenplan tuin ophogen

In onderstaand stappenplan vertellen we je stap voor stap hoe je je tuin kunt ophogen:

Stap 1: bereken
Reken uit hoeveel ophoogzand je nodig hebt om je tuin op te hogen. Vermenigvuldig de lengte, breedte en gewenste ophoog hoogte met elkaar. 

Stap 2: hoogte aangeven
Omlijn het op te hogen gedeelte van je tuin met een touwtje. Zet piketpaaltjes op de juiste hoogte en geef met een touwtje de nieuwe hoogte aan. Dan weet je dat je tot de hoogte van het touwtje de tuin kunt ophogen. 
Zorg er altijd voor dat het touwtje strak hangt én waterpas is. Op deze manier hoog je de tuin meteen waterpas op. 

Stap 3: zand aanbrengen
Breng het ophoogzand aan en verdeel dit direct goed. Ligt alles goed? Tril het zand dan aan. Na het aantrillen kun je het zand afrijen. Dit houdt in dat je met een stevige lat alles rechttrekt. Op deze manier worden eventuele dieptes zichtbaar. Deze kun je opvullen en opnieuw aftrillen. 

Nu de tuin opgehoogd is, kan het egaliseren beginnen.
 

tuin egaliseren

De tuin egaliseren

Of je nou een nieuwe woning gekocht hebt of je oude tuin flink wilt aanpakken: de kans is groot dat je je tuin moet egaliseren. Wij hebben diverse situaties waarbij egaliseren wenselijk is, voor je op een rijtje gezet:
 

 • Tuin bestraten, terras aanleggen of oprit aanleggen

 • Bij het aanleggen van een nieuwe tuin, waarbij je de bodem moet klaarmaken voor de aanleg.

 • Bij het opknappen van een bestaande tuin.

 • Het verhelpen van verzakkingen.

 • Voor het vervangen van het oude gazon of het aanleggen van een nieuw gazon. En dat zo strak mogelijk.

 • Wanneer je de vijver in je tuin wilt dempen.
   

tuin ophogen

Stappenplan tuin egaliseren

Maar hoe pak je dat dan aan, het egaliseren van je tuin? Wij vertellen je het stap voor stap.

Stap 1: de voorbereiding
Een goede voorbereiding is het halve werk. Maak een goede planning. Wanneer ga je de tuin leeghalen? En heb je hulp of ga je de klus alleen klaren?
Meet vervolgens de tuin op en bereken hoeveel zand of grond je nodig hebt. 

Stap 2: de tuin leeghalen 
Voordat je nieuw zand of grond kunt aanbrengen, moet je vaak eerst de tuin leeghalen of de toplaag afgraven. In sommige gevallen is het ook nodig om de aarde om te ploegen. Dit kan natuurlijk met de hand, maar ook met een grondfreesmachine. 

Stap 3: hoogte bepalen en uitzetten
Deze stap is dezelfde als stap 2 bij het ophogen van je tuin. 

Stap 4: zand of grond aanbrengen en verspreiden
Begin met het aanbrengen van het zand altijd in de achterste hoek en werk gestructureerd naar voren. Verspreid het zand tussendoor alvast, zodat je een idee krijgt van de hoogte. Gebruik een egaliseerhark om het zand op hoogte te brengen van de eerder gespannen draad. Heb je geen egaliseerhark? Dan voldoet een normale hark ook. 

Stap 5: verdichten en egaliseren
Je wilt natuurlijk niet dat het opgehoogde stuk tuin weer gaat zakken. Daarom is het belangrijk om het zand te verdichten. Voor borders of perken is het voldoende om licht aan te stampen en te besproeien. Voor een gazon is het aan te raden om een tuinwals te gebruiken. Deze vul je met water, zodat je een flink gewicht hebt om de grond aan te walsen. 
Zand verdichten gaat het beste met een trilplaat. Na het verdichten kun je de tuin egaliseren.
 

Hubo helpt

Of je nou naar zand op zoek bent voor het ophogen van je tuin of een egaliseerhark voor het egaliseren van je tuin: bij Hubo ben je aan het juiste adres. Kom naar een Hubo bij jou in de buurt en laat je adviseren.

Dit heb je nodig: