Bomen snoeien of rooien: hoe & wanneer doe je dat?

Bomen spelen een belangrijke rol in je tuin. Ze geven de tuin haar karakter, voorzien je van schaduw en zijn van groot belang voor eventuele dieren die in je tuin leven. Om je bomen in topconditie te houden is het slim om ze te snoeien. Maar hoe en wanneer doe je dat? En wat is het verschil met bomen rooien? Wij lichten het graag toe.

Bomen snoeien of rooien: hoe & wanneer doe je dat?

Bomen snoeien vs. bomen rooien

Er zit een wezenlijk verschil tussen het snoeien van bomen en het rooien van bomen. Bij het rooien van bomen wordt de boom, inclusief het wortelstelsel, volledig uit de grond gehaald. Wanneer je bomen gaat rooien? Als de boom bijvoorbeeld dood is, het een gevaar vormt voor de omgeving of wanneer je je tuin op een andere manier wilt gaan inrichten. Houd bij het rooien of kappen van bomen wel rekening met de broedtijd. De Nederlandse wet geeft aan dat in de periode van 15 maart tot 15 september geen bomen omgehakt of weggehaald mogen worden. 

Vaak moet je bij het rooien van bomen een kapvergunning aanvragen en wordt geadviseerd om het rooien door een professioneel bedrijf uit te laten voeren.
 

bomen snoeien

Bomen snoeien: praktische handvaten

Wij geven je een aantal praktische handvaten voor het snoeien van bomen. Hoe je de boom precies moet snoeien, is per boomsoort afhankelijk. Maar over het algemeen gelden de volgende basisregels voor het snoeien van bomen:

1. Snoei aan de basis
Bekijk de boom, voordat je gaat snoeien, vanaf een afstand en bepaal in grote lijnen de vorm/het model van de boom. Het is aan te raden om het natuurlijke model van de boom altijd in stand te houden. 

Snoei takken altijd bij de basis, dus zo dicht mogelijk bij de stam. Maar niet te dicht (niet tegen de stam van de boom), want dan worden het snijvlak en de bijbehorende wond onnodig groot. En niet te ver van de stam af, want dan ga je een zogenoemde kapstok creëren. Dit is én niet mooi én je hebt kans op uitlopers. 

2. Uitdunnen
Welke takken van de boom moet je nou eigenlijk snoeien? Ga op zoek naar de risicotakken en kijk naar takken die tegen elkaar aanschuren. Laat de sterkste/dikste tak altijd zitten en snijd de zwakkere tak(ken) af. Dood hout is, vooral in de zomermaanden, goed te herkennen omdat er geen blad aan zit. Kijk tenslotte naar hoofdtakken die van buiten naar binnen groeien. Snijd ook deze takken af. 

3. Dikke takken snoeien
Snoei dikke takken altijd in twee fasen. Begin eerst op 10 à 25 cm vanaf de stam. Hierna houd je een stompje (kapstok) over die je zo dicht als mogelijk bij de stam afzaagt (zie regel 1). Door dikke takken van bomen in twee keer te snoeien, voorkom je dat de tak door het gewicht afscheurt tijdens het snoeien, waardoor er een grote wond kan ontstaan. 

4. Het juiste gereedschap gebruiken
Zorg voordat je begint met bomen snoeien voor het juiste gereedschap. Denk aan een telescopische takkenzaag, een boomzaag of boomschaar en natuurlijk een scherpe snoeischaar. Er zijn ook complete boomsnoeisets verkrijgbaar. 

5. Het juiste moment
Wanneer kan ik mijn bomen het beste snoeien? Wat is het juiste moment? Dat is per boomsoort verschillend. Hieronder lichten we de meest voorkomende boomsoorten en de juiste snoeiperiode toe.
 

bomen snoeien

Bomen snoeien: wanneer?

Er zijn veel verschillende soorten bomen en niet elke boom wordt in dezelfde periode gesnoeid. Als leidraad voor wanneer je bomen het beste kunt snoeien, pas je de volgende regels toe:
 

  • Fruitbomen snoei je in de periode van november tot april.

  • Sierbomen snoei je het beste na de bloeiperiode.

  • Knotbomen en leibomen snoei je het beste in de wintermaanden, dus in de periode van november tot februari.

  • Bij het snoeien van ABC bomen bestaat de kans op bloeden. ABC staat voor Acer (Esdoorn), Betulus (berk) en Carpinus (haagbeuken). Snoei deze ABC bomen nooit in de maanden december tot en met mei.
     

bomen snoeien

Hubo voor advies

Bij Hubo beschikken we over een ruim assortiment op het gebied van snoeien. Kom naar een Hubo bij jou in de buurt en ervaar zelf welke gereedschappen in jouw situatie de beste zijn. Onze medewerkers staan altijd voor je klaar met een goed advies.

Dit heb je nodig: