Bamboe snoeien of verwijderen: zo doe je dat

Heb je bamboe in de tuin en wil je deze graag in vorm snoeien? Of wil je bamboe verwijderen, omdat je andere plannen hebt met je tuin? In dit artikel vertellen we je hoe, wanneer en waarmee.

bamboo tuin

Bamboe snoeien

De bamboe is een sterke plant die ook in de winter mooi groen blijft. Er zijn verschillende soorten bamboeplanten. De meest voorkomende soorten in de tuin zijn de woekerende bamboe en de niet-woekerende Fargesia. Woekerende bamboe groeit erg snel en heeft lange, dikke stengels met bovenin groen. De Fargesia wordt twee à drie meter hoog. Al met al is de bamboe een snel groeiende plantensoort die, wanneer je besluit niet te snoeien, lekker zijn gang kan gaan in je tuin. Wil je de bamboe liever wel snoeien? Dan vertellen wij je waarom, wanneer en hoe.
 

bamboo tuin

Waarom bamboe snoeien?

Er zijn verschillende redenen om bamboe te snoeien:

  • Wil je een bepaalde vorm in de bamboe hebben of op een bepaalde hoogte houden? Dan is het slim om bamboe eens in de zoveel tijd te snoeien.

  • Met het snoeien van bamboe wordt de vorming van nieuwe scheuten gestimuleerd. Snoei je oude stengels af en toe, dan verjongt bamboe zich vanzelf. 

  • Wanneer de stengels van bamboe mooi uitkomen, krijgt je tuin een fijne sfeer. Het af en toe snoeien van bamboe draagt hier dus enorm aan bij.
     

bamboo tuin

Wanneer bamboe snoeien?

Eigenlijk kun je bamboe het hele jaar door snoeien. Dus ook in de winter wanneer de stengels uitgroeien of als je hem wilt fatsoeneren. Wil je de plant verjongen? Dan is het aan te raden om in de zomer te snoeien. Bamboe kan ook vanaf oktober tot januari gesnoeid worden. In deze periode kun je geen schade toebrengen.
 

Hoe snoeien?

Bamboe snoeien is niet moeilijk. Je knipt hem gewoon met een heggenschaar op het juiste formaat. Dit doe je het beste door lange halen te maken. Voor het snoeien van bamboe is een heggenschaar het beste. Met een telescopische heggenschaar kun je overal gemakkelijk bij. 

Je kunt er ook voor kiezen om de bamboe te verwijderen, in plaats van te snoeien.
 

bamboo bos

Bamboe verwijderen

Er zijn verschillende redenen om de bamboe te verwijderen. Denk aan overlast of omdat je iets anders met je tuin wilt doen, zoals het aanleggen van een terras. Bamboe is een lastig te verwijderen plant. Wanneer je besluit om de bamboe te verwijderen, is het dus belangrijk om dit zorgvuldig te doen. Op deze manier voorkom je dat de bamboe later alsnog weer op komt. Wij vertellen je hoe je stap voor stap bamboe kunt verwijderen:

Stap 1: snoeien of afzagen van de bamboe
Vaak is bamboe flink gegroeid. Snoei of zaag de bamboe tot vlak boven de grond af.

Stap 2: maai de bamboestengels
De volgende stap is het maaien van de bamboestengels. Gebruik voor de dunne stengels gewoon een grasmaaier. Voor de dikke stengels gebruik je het beste een kettingzaag. 

Stap 3: bamboe uitgraven 
Na stap 2 begin je met het uitgraven van de bamboe. Start met het graven van een flinke kuil rondom de bamboe. Zo kun je bepalen waar de wortels zich bevinden. Hierna kun je de bamboe volledig uitgraven. Graaf altijd diep genoeg om alle wortels te verwijderen, want als er wortels in de grond achterblijven is de kans groot dat de bamboe later weer gewoon gaat groeien. 
 

Hubo helpt

Zowel voor het snoeien als voor het verwijderen van bamboe ben je bij Hubo aan het juiste adres. Kom naar een Hubo bij jou in de buurt en laat je adviseren door één van onze professionele medewerkers.

Dit heb je nodig: