Lekkage in de badkamer zelf opsporen en repareren

Is er sprake van een lekkage in de badkamer? Dan is het van belang om zo snel mogelijk te handelen, want hoe groter de lekkage, hoe groter de kans op schade in de badkamer. Wij vertellen je stap voor stap hoe je zelf een lekkage in de badkamer kunt opsporen én zelfs repareren.

lekkage in de badkamer zelf opsporen en repareren

De oorzaak van de lekkage in de badkamer opsporen

De badkamer is een ruimte waar veel waterleidingen en afvoeren samenkomen. Denk aan de douchebak, het bad, het toilet en de wastafels. Aangezien de badkamer een plek is waar veel water wordt gebruikt, kan een lekkage voorkomen. Wij beschrijven hoe je zelf de oorzaak van de lekkage de in badkamer kunt opsporen:

1. Controleer de rozetten van de kraan
Verwijder de rozetten van de badkraan, douchekraan of wastafelkraan. Bekijk of de kit achter de rozetten nog goed is, zodat er geen water via de opening tussen de muur en het tegelwerk kan komen. Is het niet goed gekit? Of vertoont de kit scheurtjes/openingen? Verwijder de oude kitlaag dan en breng nieuwe kit aan. 

2. Tegelwerk controleren 
Zoek naar eventuele scheuren of afbrokkelende stukjes in het tegelwerk. Vind je dit niet? Controleer dan voor de zekerheid met een schroevendraaier op holle tegels. Een holle tegel kan de locatie van een lekkage zijn. 

3. Controleer het voegwerk van wand- en vloertegels
Controleer het voegwerk van de wand- en vloertegels met behulp van een schilmesje om te beoordelen of dit nog goed is. Loszittend of ontbrekend voegwerk kan vocht doorlaten en de lekkage in de badkamer veroorzaken. Kun je met een schilmesje tussen de tegel en het voegwerk komen? Dan heb je de oorzaak gevonden. 

4. Controleer de kitnaad
Controleer de kitranden ook met behulp van een schilmesje. Kun je met een mesje tussen de kitnaad en een badkamertegel komen? Dan houdt de kitnaad het vocht niet meer tegen en ontstaat er hoogstwaarschijnlijk een lekkage in de badkamer. 

5. Doucheput controleren 
Beoordeel bij het controleren van de douche altijd de kitnaad rondom het doucheputje. Is deze in orde? Dan kun je ook een lekkage in de afvoer hebben. In de meeste gevallen zit de afvoer in de vloer weggewerkt. Om een eventuele lekkage op te sporen, zonder te hakken en breken, kun je lekdetectie kleurstof aanschaffen. Deze kleurstof stop je in de afvoer. Houd hierna de vochtplekken in de gaten. Wordt er een kleur zichtbaar? Dan veroorzaakt de afvoer de lekkage. 

6. Lek in de waterleiding
Tenslotte is het mogelijk dat de lekkage zich ergens in de waterleiding bevindt. Dit controleer je door het opnemen van de waterstand voor en na het slapen gaan. Is de waterstand veranderd, zonder dat je water hebt verbruikt? Dan is de kans groot dat het om een lekkage in de waterleiding gaat. 
 

lekkage wc

Lekkage in de badkamer repareren

Heb je de oorzaak van de lekkage in je badkamer gevonden? Dan is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te (laten) repareren. De manier waarop de badkamer lekkage wordt opgelost, is afhankelijk van de oorzaak. Sommige reparaties kun je zelf uitvoeren. Denk aan het vernieuwen van kitranden of het vernieuwen van voegwerk of het vervangen van een wandtegel of vloertegel

Moet er een leiding worden gerepareerd of vervangen? Dan moet er veel meer gebeuren. Er moet van alles verwijderd en zelfs uitgebroken worden. En in de meeste gevallen wordt zo’n soort lekkage in de badkamer ook vergoed vanuit je verzekering. Schakel hiervoor dus een professioneel bedrijf in, in plaats van dat je zelf aan de slag gaat. Vaak keert de verzekering ook niets uit, wanneer je zelf de lekkage in de badkamer repareert. 
 

lekkage afvoer

Hubo helpt

Niets zo vervelend als een lekkage in de badkamer. Voor zowel het opsporen als het repareren van de lekkage in de badkamer ben je bij Hubo aan het juiste adres. Kom naar een Hubo in de buurt en laat je adviseren.

Dit heb je nodig: