Op zaterdag 1 oktober ontvang je 20% korting op alles*! *exclusief maatwerk. Actievoorwaarden van toepassing.

Zelf de bandopwinder van je rolluik vervangen: zo doe je dat!

Is je rolluik dat je met de hand kunt bedienen stuk? Dan is vaak óf de rolluikband óf de bandopwinder aan vervanging toe. Wij vertellen je hoe je eenvoudig zelf de bandopwinder van je rolluik kunt vervangen en hoe je de rolluikband vervangt.

Zelf de bandopwinder van je rolluik vervangen: zo doe je dat!

Wat is de bandopwinder van een rolluik?

Een bandopwinder wordt gebruikt om het rolluik te laten zakken en omhoog te halen. De bandopwinder bevat een opgerolde rolluikband. Door hieraan te trekken, rolt de rolluikband zich naar binnen op. Wanneer je veel gebruik maakt van je rolluik, kan het voorkomen dat de veer in de bandopwinder kapot springt. Hierdoor kan de bandopwinder de trek- of draagkracht niet meer aan en moet de bandopwinder van je rolluik dus vervangen worden.
 

bandopwinder rolluik

Stappenplan bandopwinder rolluik vervangen

Hieronder vertellen we hoe je stap voor stap de bandopwinder van je rolluik kunt vervangen:

Stap 1: de voorbereiding
Voordat je aan de slag gaat met het vervangen van de bandopwinder van je rolluik, is een goede voorbereiding belangrijk. Let bij het kopen van een nieuwe bandopwinder altijd op de breedte van de rolluikband. Zo weet je namelijk zeker dat je de juiste maat bestelt. 

Stap 2: de bandopwinder losmaken
Maak heel voorzichtig de bandopwinder los. In het midden van de bandopwinder zit namelijk een veerdoos die onder constante spanning staat. Maak hierna de rolluikband los. 

Stap 3: bevestigen van de rolluikband
Nadat je de rolluikband hebt losgemaakt, maak je een inkeping van 1 cm in de band. Bevestig deze vervolgens aan de lintschijf van je nieuwe rolluik bandopwinder. De lintschijf staat ook wel bekend als de banddoorvoering en is te herkennen aan het ijzeren lipje boven op de bandopwinder. 

Heb je de rolluikband aan de lintschijf bevestigd? Bevestig dan het uiteinde van de band aan de meenemer en houd de bandopwinder goed vast. Druk de band voorzichtig een stukje terug om de rolluikband strak te spannen. 

Laat de band nog niet los, maar pak een pen of schroevendraaier om de zekering boven op de veerdoos in te drukken. Rol nu de band langzaam op de veerdoos op. Zet het uiteinde van de band vast met bijvoorbeeld een knoop en zet tenslotte de bandopwinder weer in elkaar. 

En nu: uittesten maar om te bekijken of je de bandopwinder van je rolluik op de juiste manier hebt vervangen. 
 

rolluik

Stap voor stap de rolluikband vervangen

De rolluikband is een ander onderdeel van het rolluik dat weleens aan vervanging toe is. Een rolluikband kan vies, afgebroken of gescheurd zijn door veelvuldig gebruik en/of slijtage. De hoogste tijd dus om je rolluikband te vervangen. Wij vertellen je hoe je stap voor stap het rolluikband van je rolluik kunt vervangen. 

Stap 1: laat het rolluik naar beneden en maak de bandopwinder open 
De meeste bandopwinder maak je open met een schroevendraaier. 

Stap 2: blokkeer het oprolmechanisme
Om de rolluikband te vervangen, is het belangrijk om het oprolmechanisme van de bandopwinder te blokkeren door bijvoorbeeld met een schroefje vast te zetten. Zorg ervoor dat het oprolmechanisme goed vastzit.

Stap 3: maak de rolluikkast open
Open de rolluikkast door de schroefjes met een schroevendraaier los te draaien.

Stap 4: maak de bladveren los van de as
Maak de bladveren los van de as door de propnagel of schroef te verwijderen of door de bladveren te draaien, zodat ze uit de as klikken.

Stap 5: maak de oude rolluikband vast aan de nieuwe
Dit kan bijvoorbeeld door ze aan elkaar te nieten. Trek daarna de oude rolluikband (met daaraan de nieuwe band) terug.

Stap 6: maak de oude rolluikband los van de bandschijf
De bandschijf is het oprolmechanisme bovenaan het rolluik, waar de rolluikband aan oprolt. 

Stap 7: bevestig de nieuwe band
Bevestig de nieuwe rolluikband aan de bandschijf door het vast te schroeven of in te haken. Draai vervolgens de nieuwe rolluikband rond de bandschijf. Doe dit minstens twee keer. Laat de rest van de band zo hangen, dat het uiteinde 20 à 30 cm lager komt dan de bandopwinder. Zet daarna de bladveren weer vast. 

Stap 8: haal het uiteinde van de nieuwe band door de bandopwinder
Let hierbij op dat de rolluikband niet gedraaid zit. 

Stap 9: maak de rolluikband vast
Maak de rolluikband vast aan het oprolwiel in de bandopwinder. Deblokkeer daarna het oprolmechanisme in de bandopwinder, zodat het lint rustig oprolt. 

Test of het rolluik vlot en zonder haperen oprolt en naar beneden zakt. 
 

rolluik monteren bandopwinder

Hubo helpt

Bij Hubo hebben we verschillende materialen en gereedschappen in het assortiment die je kunnen helpen bij bovenstaande klus. Kun je wel wat advies gebruiken bij het vervangen van de bandopwinder van je rolluik? Kom dan naar een Hubo bij jou in de buurt.

Dit heb je nodig: