Buitenlamp met bewegingssensor aansluiten in 7 stappen

Een lamp met bewegingssensor heeft twee belangrijke functies. Ten eerste is het fijn als je goed kunt zien wat je doet als je buiten bent in het donker. Op de tweede plaats kan een buitenlamp met bewegingsmelder eventuele ongenode gasten of inbrekers afschrikken doordat het licht de aandacht trekt. Een buitenlamp met bewegingsmelder aansluiten is niet moeilijk als je zorgvuldig werkt. In dit stappenplan leggen we precies uit hoe je een lamp met bewegingsmelder moet aansluiten.

Buitenlamp met bewegingssensor

Buitenlamp met sensor aansluiten – een stappenplan

1

Bepaal het type lamp dat je wilt aansluiten

Kies je voor een losse lamp met bewegingssensor, of een lamp met ingebouwde bewegingssensor? Het kan allebei, alleen is de sensor van een losse lamp vaak niet helemaal nauwkeurig in te stellen. Ook moet je controleren of de lamp wel geschikt is om te gebruiken in combinatie met een sensor. Tegenwoordig is dit bij de meeste LED-buitenlampen het geval.

2

Draden door de buitenmuur halen

Om de lamp te laten werken heb je natuurlijk stroom nodig. Je moet daarom stroomkabels door de buitenmuur trekken. Boor hiervoor een scheef gat door de muur en zorg dat het gat binnen hoger zit dan buiten. Hiermee voorkom je dat regenwater van buiten naar binnen kan lopen. De draden van het lichtnet trek je door het gat. Dit zijn een bruine, zwarte en geel/groene draad.

3

Waterdichte muurdoos installeren

De draden sluit je op elkaar aan in een waterdichte omgeving met een waterdichte muurdoos. Dit voorkomt kortsluiting. De muurdoos plaats je een klein stukje boven het gat waar de draden door naar buiten komen, ook weer om lekkage te voorkomen.

4

Monteer de lamp aan de gevel

Nu is het tijd om de lamp aan de muur te hangen. Houd rekening met de hoogte zodat je optimaal gebruik maakt van het licht. Je kunt er ook voor kiezen de lamp aan de dakgoot te hangen, maar bevestiging aan een stenen muur is een stevigere keuze. 

5

Monteer de sensor aan de gevel

Na de lamp kun je ook de sensor monteren. Kies ook hier weer voor een goede plek en stel de sensor goed af. Vaak kun je drie dingen op een sensor afstellen: de gevoeligheid (de afstand waarop hij werkt), de tijd die de lamp aan blijft (30 sec tot 15 minuten) en de lichtsterkte waarbij de lamp geactiveerd wordt. Dit zorgt ervoor dat de lamp pas aan gaat als het buiten gaat schemeren. Houd er met de hoogte rekening mee dat de sensor wel wordt getriggerd door mensen, maar niet door bijvoorbeeld vogels of katten.

6

Sluit de lamp aan op de sensor

Het is nu tijd om de lamp op de sensor aan te sluiten. De lamp heeft twee of drie draden. Er zijn altijd een blauwe en een bruine draad, soms ook een geel/groene. Sommige lampen moeten geaard worden, andere zijn dubbel geïsoleerd en daarbij is dat niet nodig. Op de sensor zitten vier poorten: L, L1, N en aarde. De bruine draad van de lamp sluit je aan op L1, de blauwe op N en de geel/bruine op aarde (dit hoeft alleen als de lamp geaard is).

7

Bewegingsmelder aansluiten met 2 of 3 draden

De sensor sluit je aan op de muurdoos. Hier zie je de bruine, blauwe en geel/groene draden van het lichtnet. Sluit de bruine draad aan op de L-poort van de bewegingssensor. Sluit de blauwe draad aan op de N-poort. Hier steken nu dus twee draden in. De geel/groene draad komt op de aarde-poort (alleen als de lamp een aardedraad heeft).

Tip:

Springt de lamp toch aan als er dieren voorbijlopen? Het kan helpen om het onderste deel van de sensor met een stukje tape af te plakken. Dit zorgt ervoor dat de sensor in een kleiner gebied actief is.

Hubo helpt

Wil je graag een lamp met bewegingssensor aansluiten, maar loop je tegen een probleem aan? Of wil je advies over het type lamp dat je het beste kunt aanschaffen? Ons vakteam kan je hier goed bij helpen. Met vakkennis en ervaring op het gebied van buitenverlichting vertellen zij je precies wat je nodig hebt en hoe je deze klus aanpakt. Loop eens binnen bij een Hubo bij jou in de buurt.