Zo plaats je een kattenluik in glas, een deur of een muur

Een kattenluik maakt jouw leven en dat van je kat een stuk comfortabeler, want jullie hoeven niet langer op elkaar te wachten. Je kat kan naar binnen en naar buiten gaan wanneer hij dat zelf wil en jij hoeft niet langer voor portier te spelen. Met onderstaand stappenplan kun jij eenvoudig zelf een kattenluik in glas, een deur of een muur plaatsen.

Laat je kat eerst even wennen aan dat kattenluikje

Je hebt zoveel moeite gedaan om het kattenluik te plaatsen, maar je kat ziet het als een speeltje of weigert het te gebruiken. Je verwacht het misschien niet, maar je kat moet wennen aan het kattenluik. Tijd voor een kattenluiktraining. Je kat heeft het luikje vast al in de gaten, maar is nog wat achterdochtig. Dat is een hele natuurlijke reactie, want als hij niet achterdochtig was, zou hij ook ten prooi vallen aan vijanden. Maar hoe moet hij dat rare ding gebruiken?

Laat je kat een paar keer zien hoe het werkt door het luikje te bewegen of door met een speelgoedmuis, een ander speeltje of iets te eten door het luik te gaan. Doe dit rustig en zonder onverwachte bewegingen of harde geluiden. Daardoor schrikt het luikje hem juist af en komt hij niet snel terug. Je kunt het luik ook een tijdje open laten staan, zodat het voor je kat duidelijk is dat hij op deze manier buiten kan komen, of hem proberen vanaf de andere kant door het luikje te lokken. Dat werkt trouwens een stuk beter als het buiten lekker weer is.

Tips:
1. Hoe jonger het katje is als je het kattenluik gaat plaatsen, hoe gemakkelijker hij eraan went.
2. Laat je kitten pas buiten als hij gevaccineerd is en zelf de weg terug naar huis kan vinden.
 

Voorbereiding: koop een passend kattenluik

Je denkt misschien even snel een kattenluik te bestellen, maar ook kattenluikjes zijn er in verschillende soorten en maten. Allereerst wil je natuurlijk een kattenluik dat past bij de rest van de deur en ook nog enigszins acceptabel is om tegenaan te kijken.

Daarnaast is het belangrijk dat het formaat van het kattenluik bij het formaat van je kat past. Voor grote en grover gebouwde katten is een ander formaat nodig dan voor hele fijne en kleine katjes.
 

Start met het plaatsen van je kattenluik in glas, een deur of een muur

Dit heb je nodig: kattenluik, meetlint, waterpas, tape, boormachine met boor, decoupeerzaag of glassnijder, lange bouten, moeren, een veiligheidsbril en schuurpapier.

1. De afstand van de grond tot het laagste punt van de buik van je kat is belangrijk. Dat is namelijk ook de hoogte waarop je het kattenluik gaat plaatsen. Dus meet je kat op. Niet elke kat is even groot, maar gemiddeld zit een kattenluik op zo’n vijftien cm van de vloer.
2. Pak het papieren patroon erbij dat met het kattenluik meegeleverd is. Dit patroon geeft de vorm en grootte van de opening weer. Zat er geen patroon bij? Gebruik dan het kattenluik zelf als patroon.
3. Doe de deur voor de zekerheid op slot om te voorkomen dat hij onverwachts openzwaait als jij erachter zit.
4. De onderkant van het patroon of de onderkant van de opening dient op gelijke hoogte te komen met de buikhoogte van je kat. Markeer met een potlood de hoogte van het kattenluik op twee plaatsen op het glas, de deur of de muur voor een rechte lijn. Gebruik eventueel nog een waterpas om het kattenluik recht te plaatsen.
5. Bepaal het midden van de deur en plak het patroon met tape op het glas, de deur of muur. Zorg daarbij dat het middelpunt van het patroon ook het midden van de deur is. Wanneer je het kattenluik als patroon gebruikt, markeer dan met een potlood de opening en schroefgaten.
6. Boor nu op de vier plekken die in de hoeken van de opening op het patroon staan aangegeven. Zet eventueel een veiligheidsbril op tijdens het boren. Gebruik voor glas een speciale glasboor.
7. Trek met een potlood de horizontale en verticale verbindingslijnen tussen de boorgaten.
8. Snijd vervolgens met een decoupeerzaag de vorm van de opening uit de deur. Volg daarbij nauwkeurig de lijnen. Houd de zaag goed vlak tegen de deur en voorkom dat hij gaat pendelen. Bij glas gebruik je een glassnijder.
9. Verwijder het binnenste gedeelte, verwijder grof zaagsel en schuur de randen netjes bij met schuurpapier zodat je kat zich niet verwondt.
10. Bevestig nu eerst de voorzijde van het kattenluik in de deur over het gat en controleer of de klep goed kan bewegen.
11. Teken de schroefgaten in de vier hoeken van het kattenluik af.
12. Boor vier gaten door de deur of muur met een boor met de aangegeven diameter. Probeer de boor zo horizontaal mogelijk te houden. 
13. Plaats de tunnel op de juiste positie en steek de lange boutjes door de schroefgaten.
14. Sluit de andere helft van het kattenluik aan op de tunnel, over de uitstekende bouteinden.
15. Zet het kattenluik losjes vast in het glas, de deur of de muur. Zit hij recht? Draai de schroeven dan goed vast en plaats eventueel afdekkapjes op de schroeven.
 

Tips:

1. Een kattenluik hoef je niet in het midden van de deur te plaatsen. Je kunt hem ook verder van het slot en de deurklink plaatsen.
2. Is je deur breder dan de gemiddelde deur? Vraag de fabrikant van het kattenluik dan om een verlengstuk voor de tunnel.
3. Heb je een holle deur? Zaag de vorm van de opening er dan twee keer uit. Maak daarna met enkele houten latjes een omkadering die op de twee lagen van de deur steunt.
4. Als je een glazen deur hebt waar je liever niet in wilt snijden, kun je het glazen paneel ook vervangen door een houten paneel. Je kunt het glas dan later altijd weer probleemloos terugplaatsen.
5. Kies de juiste boor. De boordiameter moet iets groter zijn dan de breedte van het zaagblad in je decoupeerzaag. Je moet het zaagblad later namelijk kunnen draaien.
6. Wil je besparen op een kattenluik? Gebruik dan het binnenste gedeelte dat je uitzaagt als luikje. Monteer het met een dubbel klepscharnier, zodat het zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant van de deur open kan.
7. Wist je dat het ook mogelijk is om een kattenluik te plaatsen waar alleen je eigen kat naar binnen kan en niet die van de buren? Deze kattenluikjes werken op de identificatiechip van je kat.
 

Professioneel advies nodig?

Onze vakmensen staan voor je klaar met professioneel advies en hulp bij het vinden van de juiste materialen en gereedschappen. Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt.

Dit heb je nodig: