Een lamp ophangen? Zo doe je dat!

Heb je een mooie nieuwe lamp gekocht? Dan kun je deze eenvoudig zelf monteren. Want een lamp ophangen is simpel, omdat de meeste benodigde materialen al bij je nieuwe lamp geleverd worden. Met ons handige stappenplan laten wij je stap voor stap zelf de lamp ophangen, of het nou een plafonniere of hanglamp is.
 

Wat heb je nodig?

Om je nieuwe aanwinst op te hangen, heb je de volgende materialen en gereedschap nodig:

⦁ De lamp zelf, vaak zit hier al een plafondbeugel, een plafondkap, een lampenkap, snoer en schroeven bij inbegrepen.
⦁ Een lichtbron, want vaak wordt de lamp zonder lichtbron geleverd.
⦁ Een kleine schroevendraaier en eventueel een accuboormachine.
⦁ Een draadstriptang
⦁ Een spanningszoeker
⦁ Een (huishoud)trap
 

Hang in 6 stappen jouw lamp op

Stap 1: schakel de stroom uit
Voordat je begint met het ophangen van de lamp is het van belang om de stroom uit te schakelen. Het is voldoende om alleen de elektriciteitsgroep waarmee je aan de slag gaat, uit te zetten. Controleer voor de zekerheid of de stroom volledig uit staat, door een spanningszoeker te gebruiken op de draden. Blijft het lampje van de spanningszoeker uit? Dan staat er geen stroom meer op. 
Lees vervolgens de handleiding van de betreffende lamp die je wilt ophangen goed. Op deze manier weet je meteen welke materialen inclusief zijn. 

Stap 2: plafondbeugel bevestigen
De plafondbeugel is een ijzeren beugeltje dat je vastschroeft op de plek waar de lamp komt te hangen. Dit kan met een schroevendraaier of accuboormachine. 

Stap 3: elektriciteitsdraden strippen
Je kunt een lamp niet zomaar aansluiten. Je moet eerst de elektriciteitsdraden strippen met een draadstriptang. Dit houdt in dat je het plastic om de draad weghaalt. Leg 0,5 tot 1 centimeter van de koperdraad bloot van zowel de zwarte als de blauwe draad.
 


Stap 4: bevestig de elektriciteitsdraden aan het kroonsteentje
Het kroonsteentje heeft twee of drie openingen. Nummer een is voor de zwarte draad en nummer twee voor de blauwe draad. In de meeste gevallen is er dan nog een derde opening voor de aardedraad (de geelgroene draad). Steek de gestripte elektriciteitsdraden door de openingen en schroef ze vast met een schroevendraaier. 

Stap 5: bevestig het armatuur
Plaats het armatuur van de lamp over de bevestigingsbeugel en schroef de armatuur vast. Is het een hanglamp? Stel dan eerst de hoogte van de lamp definitief in bij het oogje waar je de lamp wilt ophangen aan het plafond en schuif vervolgens het afdekkapje naar boven om alles netjes te verbergen. 

Stap 6: draai de lichtbron vast
Draai vervolgens de lichtbron in de fitting. Plaats, bij een plafondlamp, de kap over de lamp heen. Zet de stroom weer op de elektriciteitsgroep en controleer of je lamp het doet. En er is licht!
 

Voor al je verlichting naar Hubo 

Ben je op zoek naar een mooie lamp voor je woonkamer, slaapkamer of badkamer? Dan ben je bij Hubo aan het juiste adres. Naast mooie lampen kun je bij ons ook meteen de juiste lichtbronnen en overige gereedschappen aanschaffen. En met bovenstaand stappenplan kun je eenvoudig zelf je nieuwe lamp ophangen. Wij heten je van harte welkom bij een Hubo bij jou in de buurt.

Dit heb je nodig: