Deuren afhangen is vakwerk

Zoals je wilt dat een goede schoen perfect past en niet knelt, zo dient een deur op maat te zijn en perfect in zijn scharnieren te hangen. Niet voor niets staat onze montageservice voor je klaar. Van het perfect inmeten en het op maat maken van de deur, tot het uiteindelijke afhangen. Mooi deurbeslag gevonden? Of een veilige driepuntssluiting? Ook dat monteren wij tot op de millimeter nauwkeurig!

Deuren afhangen

Waar moet je op letten bij aanschaf van een binnendeur?

  1. Bepaal eerst of je een stompe of een opdekdeur nodig hebt. Een stompe deur is een deur die geheel in het kozijn valt. Deze wordt afgehangen aan normale scharnieren. Een opdekdeur valt gedeeltelijk in het kozijn en wordt afgehangen met speciale paumelle scharnieren

  2. Bepaal de draairichting. Dit geldt met name voor opdekdeuren. Dat gaat heel eenvoudig: ga aan de kant staan, waar de deur naar je toe komt. Hangen de scharnieren rechts, dan is het een rechtsdraaiende deur. En andersom natuurlijk.

  3. Bepaal de maat van je binnendeur. Voor stompe deuren kun je de exacte maten opnemen van je oude deur. Een andere manier is om de binnenmaat van het kozijn in zowel de breedte als hoogte op te meten. Omdat je wilt dat je nieuwe deur zo precies mogelijk past, komt het opmeten zeer nauwkeurig. Bij opdekdeuren meet je de breedte van de deur zonder de opdekrand (dat is de rand die buiten het kozijn valt) en de hoogte van de deur, inclusief de opdekrand

  4. Geef je deur de ruimte. Aan iedere kant – boven, onder, links en rechts – dien je ruimte over te houden. Noteer gerust: 2 mm aan de bovenkant, 5 mm aan de onderkant, 2 mm aan de scharnierkant en 3 mm aan de sluitkant.

  5. Als je een deur vervangt, doe je er goed aan om ook je scharnieren te vervangen. De oudere scharnieren hebben in de loop der jaren speling opgelopen en slijtage opgelopen. Je maakt het jezelf extra lastig door ervoor te kiezen om je nieuwe deur daar aan af te hangen. Niet doen dus: kies voor nieuw, dat werkt stukken beter en makkelijker.

Deuren afhangen doe je niet iedere dag. Het is een secure klus. Vanzelfsprekend kan de Hubo montageservice dit voor je verzorgen. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden!

Vraag stellen Afspraak maken Offerte aanvragen