De Groene Keuze van Hubo: de Ledlamp

Met de juiste keuze in verlichting creëer je niet alleen de gewenste sfeer, je bespaart er ook handig energie mee. Goed voor het milieu én voor je portemonnee. Het vervangen van gloeilampen door ledlampen levert direct geld op: hoewel de aanschafprijs van ledlampen hoger is, bespaar je tot 80% aan elektriciteit en de lamp gaat tot negen keer langer mee, waardoor ze uiteindelijk veel goedkoper zijn.

Hoe bepaal je welke ledlamp je nodig hebt?

1. Bekijk je oude lamp
Je oude lamp kan zowel halogeen als gloei zijn. Oude spotjes en kleine lampjes met pinnetjes zijn vrijwel altijd halogeen. Op de oude lamp staat informatie die je helpt bij de keuze van een nieuwe lamp. Het wattage (W) helpt om de lichtsterkte te kiezen. Het voltage (V) geeft aan of het lampje werkt op laagspanning (12V) of op de spanning direct uit het stopcontact (230V). Neem eventueel de oude lamp mee naar de winkel om zeker te zijn van de juiste maat en fitting.

2. Kies de gewenste lichtsterkte
Het aantal lumen (lm) geeft aan hoeveel licht de lamp geeft. Hoe meer lumen, hoe meer licht. Op de verpakking van de ledlamp staat vaak de vergelijking van het aantal lumen met het wattage (W) van je oude gloei- of halogeenlamp.

3. Kies de gewenste lichtkleur
De kleur van het licht wordt aangegeven in Kelvin: minder Kelvin betekent meer sfeer. Lampen in de winkel hebben standaard een kleurtemperatuur van 2.700K. Dit is vergelijkbaar met het geelwitte licht van een gloeilamp. Wil je een warmere kleur? Kies dan een lamp met een lagere Kelvin-waarde dan 2.700K. Je kunt ‘vintage’ ledlampen krijgen met een kleurtemperatuur van 1.700 Kelvin. Dit lijkt op de kleur van kaarslicht. Wil je koeler, witter licht? Kies dan voor lampen met een hogere Kelvin-waarde. Twijfel je over de juiste kleur? Vraag het onze vakmensen.

4. Dimbaar? controleer de schakelaar
Niet alle ledlampen zijn dimbaar. Op de verpakking zie je of een ledlamp dimbaar is. Wil je weten of je bestaande dimmer werkt met ledlampen? Vraag dan om advies in de bouwmarkt.
 

Lever je oude lampen in

Oude spaarlampen, tl-buizen, ledlampen en lichtarmaturen lever je gescheiden in. Dit kan bij Hubo of de milieustraat van de gemeente. Gloeilampen en halogeenlampen gooi je bij het restafval. Gooi ze niet in de glasbak, want lampenglas heeft een veel hoger smeltpunt dan glazen potjes en flessen.

Gebruik onze led calculator en ontdek direct hoeveel jij bespaart!

Dit heb je nodig: