Schutting verven of beitsen? Hier moet je op letten!

Door je schutting te verven of te beitsen, zorg je ervoor dat deze langer meegaat. Een schutting staat namelijk in weer en wind, waardoor het hout veel te verduren krijgt. Het verven of beitsen van je schutting is geen ingewikkelde klus, maar vergt wel de juiste voorbereiding.

Een houten schutting beitsen

Wat wil je met je schutting?

Je kunt je schutting op diverse manieren behandelen. Wil je de schutting transparant of juist dekkend schilderen?

Schutting beschermen
Wil je graag de natuurlijke look van het hout van je schutting behouden, dan is het slim om je schutting alleen te beschermen. Vaak is het hout wat je voor schuttingen gebruikt al geïmpregneerd, maar deze beschermlaag moet je vaker aanbrengen. 

Schutting transparant beitsen
Vind je het mooi dat de houtnerf in de schutting zichtbaar is en ook blijft? Kies dan voor een het beitsen van je schutting met een transparante beits. 

Schutting dekkend verven
Past het mooi bij de rest van je tuin om je schutting dekkend te schilderen? Ook dat kan. De houtnerf wordt bij een dekkende laag wel onzichtbaar, maar daarentegen is het hout nog beter beschermd.

Tegenwoordig wordt er ook steeds vaker voor gekozen om de schutting zwart te verven. Een zwarte authentieke kleur die vaak terugkomt bij bijvoorbeeld houten schuren en overkappingen. Het zwart verven van een schutting komt vaak terug in de wat meer landelijke tuinen.

Stappenplan schutting verven of beitsen

Of je nu je schutting wilt verven of wilt beitsen: onderstaand stappenplan vertelt je hoe je te werk moet gaan.

1

Schoonmaken.

Om ervoor te zorgen dat de beits of de verf goed aan je schutting hecht, is het van belang om de schutting goed schoon te maken en eventuele groene aanslag te verwijderen. Een houten schutting maak je het makkelijkste schoon met een emmertje water met soda erin. Gebruik een harde borstel om het hout schoon te schrobben. Neem de schutting daarna nogmaals af met een spons.

2

Ontvetten.

Is de schutting helemaal schoongemaakt? Dan wordt het tijd om deze te ontvetten. Door de schutting te ontvetten, zorg je ervoor dat de hechting van het nieuwe product nog beter wordt.

3

Schoonspuiten.

Nadat de groene aanslag verwijderd is en de schutting ontvet is, kun je de schutting helemaal schoonspuiten. Doe dit bij voorkeur met een hogedrukreiniger. Let op dat je niet te dicht op het houtwerk spuit, want dan krijg je, wanneer je de schutting transparant wilt beitsen, kringen te zien.

4

Schuren.

De volgende stap is het schuren van je schutting. Dit kun je of met de hand doen of met een schuurmachine.

5

Stofvrij maken.

Maak je houten schutting, na het schuren, stofvrij met bijvoorbeeld een handveger of een zachte borstel.

6

De grond afdekken.

Bescherm je tegels en beplanting tegen het eventueel lekken van de verf of beits door de grond af te dekken met bijvoorbeeld afdekfolie.

7

Doorroeren.

Maak de pot met verf of beits open. Roer eerst goed door, voordat je aan de slag gaat. Doe dit minimaal 1 minuut. Zo zorg je ervoor dat de beits/verf goed loskomt van de bodem en zich vermengt met de rest van de beits/verf.

8

Verven/beitsen maar.

En nu is het tijd om de schutting daadwerkelijk te gaan verven of beitsen. Gebruik voor de randen een platte kwast en voor de grotere oppervlakken een blokkwast of roller. Voor een optimale bescherming breng je het beste een tweede laag aan.

Hubo helpt

Of je je schutting nu uitsluitend wilt beschermen, wilt beitsen of wilt verven: bij Hubo ben je aan het juiste adres. Kom naar een Hubo bij jou in de buurt en laat je adviseren door één van onze medewerkers.