Zelf doen? Leg een visgraatvloer!

Een belangrijke rol in de Romantisch woonstijl is weggelegd voor de visgraatvloer. Het leggen van een visgraatmotief vereist nogal wat precisie, maar is nét dat element dat jouw kamer er direct luxer laat uitzien.

Laat het acclimatiseren en controleer op beschadigingen

Elke verpakking visgraat vloerdelen bestaat uit twee helften: de ene helft is linkerdelen en de andere helft is rechterdelen. Deze delen worden gescheiden gehouden om het legproces te vergemakkelijken.

Bepaal de hartlijn

Bepaal de hartlijn

Deze lijn loopt vaak centraal in de ruimte waar de baan vloerdelen het langst en ononderbroken door kan lopen. Hier wordt de eerste baan visgraatdelen gelegd. De hartlijn wordt gevisualiseerd door een touwtje over de vloer te spannen.

Leg de eerste twee banen als een V

Leg de eerste twee banen als een V

Het rechterdeel van de eerste baan wordt met de punt onder de spandraad gelegd, vervolgens wordt er een linkerdeel in de groef van het rechterdeel geplaatst, waarbij ook de punt onder de hartlijn ligt. De eerste V is gelegd! Vervolgens worden deze acties herhaald tot de volledige eerste baan ligt, waarbij iedere keer de hartlijn als uitgangspunt wordt genomen.

Leg de overige banen

Leg de overige banen

De vloer wordt vervolgens compleet aangelegd met de eerste baan als ijkpunt. Rondom de vloer en obstakels in de ruimte zullen nog grote openingen zijn waar geen hele planken meer pasten, hiervoor worden vloerdelen ingemeten, vervolgens op maat gezaagd en tenslotte ingelegd.

Houd een kleine afstand tot de muur en obstakels

Houd een kleine afstand tot de muur en obstakels

De vloer heeft zo ruimte om uit te zetten en in te krimpen ten gevolge van vocht en temperatuur. Bij het leggen van een visgraatvloer met band is deze laatste stap iets simpeler en minder tijdrovend. Er wordt dan over de vloer een lijn getrokken die je met behulp van een zaag met geleider in één keer kan afzagen. Het pas- en meetwerk wordt dus niet per individueel vloerdeel gedaan

Aan de slag? Dit heb je nodig: