Verticuteren

Na een lange winter gaan graswortels in het voorjaar groeien en hebben ze lucht nodig. Door het gazon te verticuteren zorg je ervoor dat het gras weer zuurstof krijgt. Bovendien bereikt het regenwater bij de wortels.

 

Wat is verticuteren
Door te verticuteren verwijder je een harde laag van plantaardig afval van je gazon. Met een verticuteerhark of machine trek je ook het mos uit het gazon. Het gras krijgt nieuwe energie doordat lucht en water de wortels beter kan bereiken.

Wanneer verticuteren?
Je kunt het gazon het best twee keer per jaar verticuteren: in het voorjaar (maart of april) en september. Je verticuteert het beste op een droge dag omdat het afval dan niet aan je hark blijft plakken.

Hoe verticuteer je?
Voor een kleine tuin is een verticuteerhark geschikt. Duw de hark in het gazon en trek het mos en afval eruit uit in gelijke banen. Vervolgens ga je er nog een keer in de andere richting overheen zodat je de oppervlakte in twee richtingen bewerkt hebt. Verwijder met een grashark al het mos en afval zodat het overgebleven gras kan groeien.

Ziet het gazon er beschadigd of kaal uit? Dat is gebruikelijk na het verticuteren. De grond krijgt nu meer licht en lucht en het gras zal hierdoor snel gaan groeien. Je kunt het gras helpen door gras bij te zaaien, kalk te strooien en te bemesten.

Kijk voor meer klussen in de tuin op onze tuinkalender!