Tuinkalender: September

Paddenstoelen schieten uit de grond, grote groepen vogels trekken naar een warmere streek en hier en daar zie je een eerste flinke regenbui: de nazomer is begonnen. Een heerlijke periode voor de tuin.

Januari         Februari        Maart        April        Mei        Juni        Juli        Augustus        September        Oktober        November        December

 

bloemen

Bemesten
De beste tijd om kalk te strooien is de nazomer. Werk de kalk lichtjes in, bijvoorbeeld met een schoffel. Zo ga je verzuring van de grond tegen en verbeter je de bodemstructuur.

bloempot
Verplanten
Plant en verplant nu groenblijvers. Als je nieuwe planten aanschaft kun je het blad nu nog goed zien. Verplant je lievelingsplant naar een mooie plek, geef verse aarde en voldoende water.

snoeien
Snoeien

Snoei, indien nodig, kuipplanten bij. Dit klusje kun je het beste doen nu ze nog buiten staan. Daarnaast herstellen snoeiplekken het snelst in de buitenlucht. September is ook een goede maand om hagen te knippen. Dan gaan ze goed strak de winter in. Begin met de zijkanten, werk van boven naar beneden en laat de haag taps toelopen, zodat ook de onderste takken licht vangen.

gazon
Gazon

Zaai gras, nu het nog kan. Weinig zon? Koop speciaal graszaad voor schaduw. Zaai ook kale plekken in het gazon bij en werk kuiltjes weg. Bemest het gazon als je dat in augustus nog niet hebt gedaan. Maai het gras in september en oktober minder kort en hark voor het maaien de afgevallen bladeren van het gazon.

snoeien
Vijver
Knip de bruine bladeren van waterplanten af. Haal af en toe met een schepnet het ingewaaide blad uit de vijver. Haal een stok door het water en draai deze rond om draadwieren uit de vijver te halen. Span een net over de vijver zodra eerste bladeren vallen. Verwijder afgestorven waterplanten uit de vijver voor ze naar de bodem zinken en gaan rotten.

handschoenen
Vogels
Haal oud nestmateriaal uit nestkastjes en schrob ze schoon met heet water en schoonmaakmiddel. Controleer of het vogelhuisje nog heel is, de vogels gebruiken het graag als slaapplaats.

tuinslang
Terras
Mossen en algen houden water vast, wat zorgt voor groene aanslag. Schrob of spuit bestrating en vlonders algenvrij met een goede algenverwijderaar of met een hogedrukreiniger. Zo ga je schoon de winter in!