Maak je tuin winterklaar

Is je tuin klaar voor de winter? Wij geven je 6 klussen om direct mee te beginnen.

Verzorg je gazon

Waar je je gras tijdens de warme maanden haast kunt zien groeien, lijkt die in de wintermaanden haast stil te staan. Om je gazon het beste winterklaar te krijgen dien je het in het najaar te maaien tot een centimeter of 4. Zorg ook dat er geen verdere rommel op het gras ligt: bladeren en onkruid haal je dus weg. Je gras ziet er in het voorjaar het beste uit als je nu wat extra bemesting toedient, eventueel aangevuld met extra kalk. Hiermee voorkom je de groei van onkruid en komt je grasmat goed en gezond de winter door.

Weg met blaadjes, of juist niet?

De herfst zorgt voor bladval. Blaadjes die op je gazon liggen hark je bijeen en gooi je in de groenbak. Je hoeft niet alle gevallen blaadjes uit je tuin te halen. Alles dat onder struiken of een heg ligt kun je gerust laten liggen. Die blaadjes vormen een isolerend laagje en geven zo bescherming aan plantenwortels. Als je ziet dat er schimmel op zit kun je de blaadjes beter wel weghalen, om zo te voorkomen dat de schimmel zich verspreidt.

Bollen planten

Hoe mooi is het om in de lente allerlei nieuwe ontluikende bloemen en planten te zien? Krokussen, narcissen en hyacinten kondigen kleurrijk de komst van het voorjaar aan. De bollen van deze sfeermakers stop je in de grond voordat de winter begint en de grond te hard wordt. Zo is winterklaar ook al een beetje lenteklaar.

Snoeien

Nu de meeste struiken en bomen hun blad hebben verloren is goed te zien hoe en waar je deze kunt inkorten. Toch verschilt het per soort welke je wel en niet moet snoeien wanneer het blad is gevallen. Een esdoorn, walnoot of druif kennen een vroege sapstroom en hebben dus kans op ‘bloeden’ als je op een laat moment besluit nog te snoeien.

Zet je planten binnen

Niet alle planten zijn evengoed bestand tegen koude en nachtvorst. Exotische planten en andere potplanten kun je het beste in een koele ruimte neerzetten. Een schuur is wat dat betreft prima. Hebben deze blad, dan hebben ze uiteraard ook daglicht nodig. Vergeet niet af en toe de potgrond te bevochtigen. Met het juiste snoeiwerk komt je plant goed de winter door en zal hij in de lente met een groeispurtje weer tot een mooie plant uitgroeien. 

Je kunt planten ook beschermen tegen koude door ze in te pakken. Met jute, vliesdoek of dennentakken. Vergeet niet de stam aan de grond: liggen er nog blaadjes, laat deze dan liggen. Een laagje stro of grove compost beschermt ook en helpt zo je planten de winter door.

Vogels

Naast planten, gras en struiken zijn ook vogels een onderdeel van je tuin. Ze zijn op zoek naar beschutting, voedsel en misschien zelfs een plekje om te nestelen. Om ze een handje te helpen maak je vogelhuisjes schoon en hang je vetbollen voor ze op. Heb je een drinkbakje staan? Span hier dan wat gaas overheen. Zo kunnen ze nog wel drinken maar niet meer badderen. Stel je voor dat een nat vogeltje in je tuin stijf zou bevriezen...