Zoldervloer isoleren? Zo haal je er het maximale uit

Warme lucht stijgt op. Bij een zolder die niet geïsoleerd is, gaat er warmte via de zolder verloren. Natuurlijk kun je het dak isoleren, maar de zoldervloer isoleren is in veel gevallen een goedkoper alternatief.

zoldervloer isoleren

Waarom de zoldervloer isoleren?

Wanneer het dak en de zoldervloer niet geïsoleerd zijn, verdwijnt er warmte via het dak en komt er kou van buiten via het dak naar binnen. Je energierekening valt daardoor niet alleen hoger uit dan nodig is, al die CO2-uitstoot is ook minder goed voor het milieu. De manier om te gaan besparen is dakisolatie aanbrengen of je zoldervloer isoleren.

Wanneer je de zolder niet of nauwelijks gebruikt, hoogstens als opslagruimte, is de zoldervloer isoleren sneller en goedkoper te realiseren dan dakisolatie aanbrengen. Het oppervlak van de zoldervloer is namelijk vaak kleiner dan het dakoppervlak. Door de zoldervloer te isoleren, blijft de warmte beneden en is het op de begane grond en de 1e verdieping behaaglijk warm. Daarnaast bespaar je op je stookkosten, wat fijn is voor je portemonnee én voor het milieu. De waarde van je woning verbetert, eventuele geluidshinder van buiten vermindert en de investering is lager dan bij dakisolatie.

Tip: als je de zolder als slaapkamer of werkkamer gebruikt, als je een open trap naar zolder hebt of wanneer je verwarmingssysteem op zolder staat, is dakisolatie een slimmere keuze dan het isoleren van de zoldervloer. Met dakisolatie zorg je ervoor dat het ook op zolder warm blijft.
 

zoldervloer isoleren

Glaswol of steenwol?

Het plafond van de bovenste verdieping (de zoldervloer) isoleren doe je altijd van bovenaf. Bereken voordat je de zoldervloer gaat isoleren hoeveel (isolatie)materiaal je nodig hebt. Bij intensief gebruik van de zolder bevestig je balken met een hart-op-hartafstand van veertig centimeter. Zestig centimeter is voldoende bij een minder intensief gebruik. Vervolgens kun je van start gaan. Maar welk isolatiemateriaal ga je gebruiken, glaswol of steenwol?

Glaswol en steenwol lijken erg op elkaar. Ze hebben beiden een goede prijs-kwaliteitverhouding en goede isolerende eigenschappen. De isolatiewaarde van glaswol is net iets beter dan die van steenwol en ook de prijs is gunstiger, maar steenwol isoleert weer beter tegen geluiden. Maak daarom een keuze op basis van wat jij belangrijk vindt: de prijs, de warmte-isolatie of de geluidsisolatie.
 

zoldervloer isoleren stappenplan

Je zoldervloer isoleren in 5 stappen

Dit heb je nodig: houten balken, handzaag, 80mm schroeven, schroefboormachine, isolatiefolie, tacker en nietjes, isolatietape, isolatieplaten (glaswol of steenwol) en underlayment platen.

Stap 1: zaag de balken op maat of laat ons dat doen.

Stap 2: bevestig de balken op de zoldervloer met schroeven.

Stap 3: leg de isolatiefolie over de vloer en de balken voor een luchtdichte laag. Niet de folie met een tacker vast. De randen, naden en nietjes plak je af met tape.

Stap 4: zaag of snijd (met een gewoon broodmes) de isolatieplaten zo breed als de ruimte tussen de balken is, plus een extra centimeter. De extra centimeter zorgt ervoor dat de platen zichzelf vastzetten. Vervolgens klem je de isolatieplaten tussen de balken.

Stap 5: tot slot bedek je de hele zoldervloer met underlayment(platen) zodat je de zolder probleemloos kunt belopen. Zaag de platen indien nodig op maat en schroef ze vast op de balken.
 

zoldervloer isoleren

Tips:

  • Draag beschermende kleding, een stofkapje en handschoenen als je met glas- of steenwol werkt. Glas- en steenwol kunnen jeuk of irritaties veroorzaken.

  • Zorg ervoor dat de folie minstens vijftien centimeter overlap heeft als je meerdere stukken isolatiefolie gebruikt. Werk in ieder geval altijd met een zo groot mogelijke rolbreedte om het aantal naden te beperken.

  • Laat je vooraf informeren over de diffusieweerstand van de plafondconstructie. Voorkom condensatie of schimmelvorming door vochtwerende of dampremmende folie aan te brengen ter bescherming van de houtconstructie. Bij een massief betonnen vloer is dat niet nodig.
     

Hubo helpt

Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt voor meer tips en de juiste materialen om zelf je zoldervloer te isoleren. Succes!

Dit heb je nodig: