Zelf een tegelvloer leggen? Houd hier rekening mee bij het zetten van tegels

Een tegelvloer is niet meer weg te denken in zowel een particuliere als een zakelijke omgeving. Tegels maken je badkamer, toilet, keuken of zelfs woonkamer helemaal af. Zelf tegels zetten? Onthoud dat tegels zetten een tijdrovende klus is met veel precisiewerk. Wij zetten graag voor je op een rijtje waar je allemaal rekening mee moet houden bij het leggen van een tegelvloer.

Stap 1: Kies de juiste tegels

Vloertegels (en ook wandtegels) zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten, maten, motieven, dessins en kleuren. Hoe kies je nou de juiste tegel voor jouw ruimte? Het allerbelangrijkste is om te weten of je tegels op de vloer of wand wilt gaat zetten en welke ruimte je wilt gaat betegelen. De ruimte is belangrijk omdat dit bepaalt tot welke slijtagevastheidsklasse (van I tot V) de tegels behoren. Wil je bijvoorbeeld tegels zetten in de badkamer? Dan is de slijtagegevoeligheid ‘zeer slijtagegevoelig’ en moet je op zoek gaan naar tegels in Klasse I.

Tip: een ruimte lijkt groter wanneer je kiest voor grote tegels en/of als je de tegels diagonaal zet. 
 

Stap 2: Maak een legplan

Maak een legplan, een schets van de te betegelen ruimte, waarin je tekent hoe je de tegels wilt leggen. Wist je dat de manier van leggen invloed heeft op de sfeer van de ruimte? Er zijn verschillende manieren om een tegelvloer te leggen, zoals volsteensverband, halfsteensverband, visgraatverband en wildverband.

Hierna is het ook eenvoudig om uit te rekenen hoeveel tegels je precies nodig hebt voor jouw tegelvloer. Bereken de oppervlakte van de te betegelen vloer en vermenigvuldig dit resultaat voor de zekerheid met 10%. Rond het aantal pakken met tegels altijd naar boven af. 
 

Stap 3: De juiste gereedschappen

Voor het zetten of leggen van tegels heb je een aantal gereedschappen nodig, namelijk:

Stap 4: Tegellijm kiezen

De keuze van de juiste tegellijm is erg belangrijk bij het zetten van tegels. Welke tegellijm je nodig hebt, is afhankelijk van het soort tegels, de ruimte, het formaat van de tegels, etc. Bij een Hubo bij jou in de buurt adviseren we je graag over de juiste tegellijm voor jouw tegelzetklus.
 

Stap 5: Bereid de ondergrond voor

Het is van essentieel belang om de ondergrond goed voor te bereiden, voordat je tegels gaat zetten. Een goede hechting van tegels is namelijk (bijna) volledig afhankelijk van een kwalitatieve voorbereiding van de ondergrond. Een goede ondergrond is vlak, hard, stabiel, droog en voldoende poreus.
 

Stap 6: Start met tegels leggen

1. Bepaal de beginpositie en span een spandraad.

2. Mix tegels uit verschillende verpakkingen om opvallend kleurverschil tegen te gaan.

3. Leg eerst een rij tegels op de grond neer, om te kijken hoe je uitkomt met de tegels. Het mooiste is om zowel links als rechts uit te komen met hetzelfde formaat tegel én dat deze minimaal een halve tegel breed zijn.

4. Lijm droogt snel, dus breng met een troffel de lijm per tegel aan. Druk de eerste tegel in de lijm in de hoek van de spandraad en tik rustig aan met een rubber hamer. Druk op de hoek van de tegel en voegkruisje in de lijm en leg de volgende tegel in de andere hoek van het voegkruisje. Controleer regelmatig met een waterpas of de tegels recht liggen.

5. Maak de tegels op maat door het snijvlak af te tekenen en het mesje van de tegelsnijder enkele malen over de tegel te halen, totdat er een kras in het glazuur ontstaat. Breek vervolgens zelf de tegel.

6. Laat de lijm vervolgens 24 uur uitharden, voordat je gaat voegen. Breng het voegmiddel met een rubberen spaan aan in de voegen en verwijder het eventuele gemorste voegmiddel met een vochtige spons. Doe dit pas wanneer het voegmiddel is uitgehard.

7. Kit tenslotte alle naden dicht met een elastische en schimmelvrije kit. 
 

Hubo voor al je benodigdheden

Voor het leggen van vloertegels ben je bij Hubo aan het juiste adres. Wij hebben alle benodigdheden, gereedschappen en materialen in huis. Kom naar een Hubo bij jou in de buurt en laat je adviseren.